Nörolojik Hastalıklarda Yeni Tedavi Yöntemi 'Manyetik Uyarım'

Son 15 yılda kaydedilen teknolojik ilerlemeler beyinde hücresel elektrik akımını ölçme ve değiştirme konusunda bazı cihazların geliştirilmesini sağladı. Ortadoğu Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. Özgür Özkaynak Hacıoğlu, bu cihazlardan biri olan Trankraniyal Manyetik Uyarım (TMU ) sayesinde beyne doğrudan elektrik vermeden, manyetik alan oluşturup beynin doğal elektriğini aktive ederek nörolojik hastalıkların tedavisinde kullandıklarını bildirdi.

Nörolojik Hastalıklarda Yeni Tedavi Yöntemi 'Manyetik Uyarım'
MANYETİK UYARIM TEDAVİSİ NEDİR?

Dr. Hacıoğlu’un verdiği bilgilere Manyetik Uyarım Tedavisi süresi şu şekilde gerçekleşiyor:

TMU’da saçlı kafa derisinin üzerine elektro manyetik bir bobin (coil) yerleştiriliyor. Kapasitörlerde tutulan enerji ile manyetik alan oluşturuluyor. 100-200 mikro-saniyede artıp azalma özelliğinde sahip bu manyetik alan bölgesel uygulanıyor. Etkisi ise Dünyayı saran manyetik alanın 40.000 katı yüksekliğinde.

MR’daki manyetik alan statik ancak TMU’da değişken olup elektriksiz uyarımı içeriyor. Beyine etki olarak beyinde hedeflenen alanda “nöronal depolarizasyon” denilen değişim oluşuyor. Bu yöntemle beyindeki hücrelerin elektriksel iletisine müdahale edilmiş oluyor. Beynin elektriksel ve kimyasal ileti ile çalıştığı düşünülürse beynin yeterli çalışmayan doğal süreçlerini harekete geçirici etkisi olduğu ortaya çıkmış bulunuyor. Dışarıdan elektrik akımı vermeden, güçlü ama kısa bir manyetik alan oluşturarak tedavi etkisini oluşturulabiliyor.

SEANSIN SÜRESİ NE KADARDIR?

Hastalığın seansının, hastanın bireysel ihtiyacına göre belirlediğini yaklaşık olarak 5 ile 30 dakika sürdüğü söyleyen Dr. Hacıoğlu, yan etki yapabilecek durumları şöyle açıladı:

“Hafif baş ağrısı dışında bir yan etkisine rastlanılmamıştır. Avrupa ve Kanada da resmen onaylanmış ve klinik uygulamaya girmiştir. (Tubitak Bilim Teknik, Eylül 2002) Hangi hastalıklarda etkilidir tedaviye dirençli depresyon, parkinson hastalığı, migren tipi baş ağrıları, Felç Hastaları, İşitsel Halüsinasyon, Şizofreni, Obsesif Kompülsif Bozukluk, Kulak çınlaması, Yeme Bozuklukları, Ağrı Tedavisi ve diğer duygu durum bozuklukları. “

ÇOCUKLARDA KULLANIMI NASILDIR?

Nöroloji uzmanı Dr. Özgür Özkaynak Hacıoğlu, Otizm ve hiperaktivite de kullanım ile ilgili bilimsel çalışmaların sürmekte olduğunu belirtti.

Hacıoğlu, “TMU tedavisinin avantajları az veya sıfır yan etki düzeyindedir. Çabuk başlangıçlı terapötik etki (tipik olarak 1 hafta içerisinde) gösterir. İnvazif değildir (Vücuda doğrudan müdahale etmez). Anestezi gerektirmez Ayaktan hasta tedavisi spesifik nöron devrelerini üstün hedefleme gücü Sadece 2 ile 4 haftalık tedavi gerektiren bir etkililik tedaviye dirençli kişilerde terapötik fayda sağlama TMU uygulaması için hastaların ilaç kullanmayı bırakmasına gerek yoktur. Tedavi parametreleri her hasta için bireysel olarak saptanır. Protokoller her bireysel hastanın spesifik tanısına dayandırılır ve en etkili tedavi seyrine imkan verir. Kliniğimizde uygulanan tedavi parametreleri ve tüm TMU prosedürlerinden elde edilen sonuçlar, özel geliştirilmiş yazılım programı kullanılarak takip edilmiştir. Bu durum medikal kadronun her hastanın tedavide kaydettiği ilerlemeyi takip etmesine ve sonuçlar üzerine bireysel bazda geri bildirimde bulunmasına izin verir. Etkili bir tedavi modalitesinde olduğu gibi, iyileşme derecesi kişiden kişiye değişir. Kliniğimizde bir tıp doktoruyla prosedür öncesi başlangıç konsültasyonu, medikal öyküye ve beklentilere dayalı, olası sonlanım aralığını belirlemeye yardımcı olur” dedi.

NASIL UYGULANIR?

Tedavinin nasıl uygulandığına da değinen Dr. Hacıoğlu şunları kaydetti:

“ Beynin işlevsel olarak fonksiyonel MRI veya Kantitatif EEG ile görüntülenmesinden sonra uygun görülen alanın belirlenmesi ve o bölgeye uygulanması önerilir. Depresyonda genelde sol ön alın bölgesine bobin yerleştirilir. Ritmik uyarılar verilir. 10-30 dakikalık seanslar halinde 15 seanstan az olmamak üzere uygulanır. Saçların temiz olması dışında bir ön hazırlığa gerek yoktur.”
Kaynak: İHA