Mağarada Zorlu Keşif

Türk mağaracının önderliğindeki 12 kişilik gönüllü Rumen ekip, soğuktan ve sudan korunmak için giydikleri dalgıç kıyafetleriyle günlerce gün ışığı görmeden Pınargözü Mağarası'nda haritalandırma çalışması yapıyor.

Milli Parklar ve Doğa Koruma Genel Müdürlüğü Mağara Koruma Şube Müdürü Selim Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı ekip, uzunluğu yıllarca tartışma konusu olan Isparta'nın Yenişarbademli ilçesindeki Pınargözü Mağarası'nda zor koşullarda çalışmalarını sürdürüyor.

Mağaradan çıkan suyun sadece yılın bir döneminde azalması nedeniyle çalışmalarını ağustos ayında gerçekleştirebilen ekip, 40 metreyi bulan şelalelerle ve yüksek su debisiyle mücadele ediyor. Soğuk hava nedeniyle ancak 5 santimetre kalınlığındaki özel koruyucu dalgıç kıyafetleriyle mağaraya gruplar halinde girebilen ekip, 4 gün boyunca kaldıkları mağarada çalışmalarını tamamladıktan sonra yerini diğer gruba bırakıyor. Kurulu hat üzerinde 9 saatlik yolculuğun ardından dışarı çıkan ekiptekiler, bir gün dinlendikten sonra yeniden çalışmalara başlıyor.

- 10,5 kilometre uzunluk, 622 metre yüksekliğe ulaştılar

Zor şartlar altında çalışmalarını sürdüren ekip, mağarada bu yıl 10,5 kilometre mesafeye ulaştı.

Proje yürütücüsü Selim Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransız ekibin Pınargözü Mağarası'nın uzunluğunun 16 kilometre olduğu yönünde ifadeleri bulunduğunu ancak bunun kanıtlanamadığını söyledi.

- Keşfi "mağaracıların hocası"na adayacaklar

İşin büyük kısmının tamamlandığını, gelecek yıl ana hat dışında yapılacak çalışmalarla projenin sona ereceğini belirten Erdoğan, bu projeyi "mağaracıların hocası" olarak adlandırılan Temuçin Aygen'e adayacaklarını bildirdi.

Milli Parklar ve Doğa Koruma Genel Müdürlüğü Hassas Alanlar Daire Başkanı Ramazan Dikyar da Türkiye'deki doğal ve kültürel kaynakların korunması, bunların gelecek nesillere aktarılması için çalıştıklarını anlattı. Bunun için kaynakların koruma altında tutulacağı bölgeler oluşturulduğunu dile getiren Dikyar, Türkiye'de 40 milli park, 212 tabiat parkı, 31 tabiatı koruma alanı ve 103 tabiat anıtı bulunduğunu kaydetti.

Korunması gerekenler doğal kaynaklardan birisinin de Pınargözü Mağarası olduğunu ifade eden Dikyar, Kızıldağ Milli Parkı içindeki mağaranın Türkiye'nin en uzun mağarası söyledi.

Bilimsel anlamda ilk yüzey çalışmaları 1967 yılında "Mağaracıların hocası" olarak adlandırılan ve Türkiye'deki birçok turistik mağaranın kaşifi olan Temuçin Aygen tarafından yapılan Kızıldağ Milli Parkı içindeki Pınargözü Mağarası'nda, 1974 yılında Polonyalı, 1988 ve 1992 yıllarında ise Fransız mağaracılar tarafından incelendi.

Fransız mağaracılar, 2011 yılında çalışmalarını haritalandırarak mağaranın uzunluğunun 16 kilometre olduğunu öne sürdü ancak bu kanıtlanamadı. Tartışma konusu olan mağaranın uzunluğunun ve yapısının tam olarak belirlenebilmesi amacıyla Milli Parklar ve Doğa Koruma Genel Müdürlüğünce 2011 yılında proje hazırlama kararı alındı.

Kaynak: AA