Kastamonulu Bakır İşleme Ustası İsmail Taşkan Açıklaması

Kastomu’un Küre ilçesinde akır işleme ustası İsmail Taşkan tarafından bakır işlemeciliği atölyesi açıldı.

Kastamonulu Bakır İşleme Ustası İsmail Taşkan Açıklaması
Açılışa, Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı, Küre MHP İl Encümen Üyesi Mustafa Canbaz, CHP Küre İlçe Başkanı Uğur Şen ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış sonrasında kısa bir açıklama yapan Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı:"Bakırla anılan ilçemize böyle bir dükkanın açılması ilçemize en güzel hediyesidir" diye konuştu.

Çelik kalemlerle Erzincan usulü çakma işi yaptıklarını belirten Kastamonulu bakır işleme ustası İsmail Taşkan ise şöyle konuştu:"Küre’de bakırın ham maddesi çıkıyor, ama Küret de bakır ile uğraşım işi yok,önceden demir ustasıydım şimdi elimden geldiğince bakır işlemesini yapıyorum. Yaptığımız iş, kakma sanatıdır. Kullandığı malzeme olarak çelik kalemler kullanıyoruz. Oyma için ayrı, kakma için ayrı kalemlerimiz mevcut. Bu kalemlerin bir çoğunu kendimiz yapıyoruz, fabrikada üretilmiyor. Hep düz levha üzerine iştleme yapmıyoruz, mesala eski sahanların üzerine otantik görünüm kazandırmak için işleme yapıyoruz, parlatıp ,içini kalayladıktan sonra sunuma hazır hale geliyor. Sehpa üzerlerine meyvalıklarımız var, bunlar hep el işciliğidir. Gençlerin bakır işine eğilimleri yok artık, bizlerde bakır işlemeciliğinin son ustası olabiliriz.’’
Kaynak: İHA