Ulusal Meslek Standartları Tebliği Resmi Gazete'de

Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Mesleki Yeterlilik Kurumunca, foto muhabiri, muhabir, uzman muhabirlerin görev ve sorumluluklarına ilişkin meslek standartları da belirlendi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu, foto muhabiri, muhabir, uzman muhabir ve diğer meslek gruplarından, doğaltaş ebatlama, kesme ve yüzey işleme operatörü, sıcak su kazanı operatörü, buhar kazanı operatörü, kızgın yağ kazanı operatörü, oda temizleme görevlisi, kat sorumlusu, genel alan temizleme görevlisi, genel alan sorumlusu ve kat hizmetleri sorumlusuna ilişkin meslek standartlarında düzenleme yaptı.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan tebliğe göre, muhabir ve foto muhabirinin iş kazası, meslek hastalığı, yaralanma ve sağlık sorunları riski bulunuyor. Bu risklerin tamamen bertaraf edilmesi için işveren tarafından gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.

- Foto muhabiri ve muhabirin sorumlulukları

Foto muhabiri, risklerini ortadan kaldırılamadığı durumlarda işveren tarafından sağlanan uygun kişisel koruyucu donanımla çalışacak. Foto muhabiri, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri alıp fotoğraf ve video çekme faaliyetlerini yürütecek. Fotoğraf ve videoyu bağlı bulunduğu yayın kurumuna göndermek ve haber için gerekli çalışmayı yapmak da foto muhabirinin görevleri arasında yer alıyor. Foto muhabiri mesleki iletişim süreçlerini yönetmek, mesleki gelişime ilişkin çalışmalara katılmakla da sorumlu tutuluyor.

Muhabir ve uzman muhabir, haber için ön çalışma yapmak, haber kaynakları oluşturma, araştırma ve bilgi taraması yapmak, ulusal ve uluslararası gündemi takip etmek, haberle ilgili kişi veya kurumlardan bilgi edinme, haberi gündeme gönderme, bilgi ve belgelerin doğruluğunu kontrol etme, haberin çerçevesini oluşturmak, haber taslağı oluşturma, haberi yazım şablonuna uygun olarak hazırlamak, haber yazım kriterlerini kontrol etmek, haberle ilgili görsel materyal sağlama, haberi haber havuzuna göndermek, haber yazım sonrası süreçleri takip etmek, röportaj için ön çalışma yapmak, röportajı yönetme ve röportaj sonrası süreçleri yönetmekle sorumlu olacak.

Muhabir ve uzman muhabirler, ses ve görüntü kaydını yönetmek, canlı yayın bağlantısı yapmak ve mesleki iletişim süreçlerini yönetmek görevini de alacaklar.

- Diğer meslek grupları

Tebliğe göre, doğaltaş ebatlama, kesimci ve yüzey işlemcisi, iş yerinin kalite, çevre, iş sağlığı ve güvenliği politikalarını uygulamakla yükümlü olacak, işin organizasyonunu yapacak. Bu kişiler ayrıca, çalışma ortamını planlayacak, üretime hazırlık çalışmalarını gerçekleştirecek, üretimin gerçekleşmesini sağlayacak ve verimliliği artırıcı çalışmalarda bulunacak.

Çalışma yerinde karşılaşılacak tehlikeleri belirleme, riskleri değerlendirme ve tehlikeleri yetkisi dahilinde önleme de doğaltaş ebatlama, kesimci ve yüzey işlemcisinin görevleri arısında yer alıyor.

Sıcak su, buhar ve kızgın yağ kazanı operatörü, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almakla yükümlü olacak. Çevre güvenliği önlemlerini almak, kazanı çalıştırmadan önce gerekli ayarları yapmak, kazanın temizlik ve bakımını yapmak da bu operatörlerin görevleri arasında bulunuyor. Kazan operatörleri, düşük su seviyesi, yüksek sıcaklık, yüksek basınç ya da düşük sıcaklık gibi acil durumlara müdahaleden de sorumlu olacak.

-Oda temizleme görevlisinin sorumlulukları

Tebliğe göre, oda temizleme görevlisi, kişisel bakım ve hijyen kurallarını uygular, işletmenin belirlediği üniformayı giyer. Yatağı düzeltmek, banyo temizliği yapmak, toz almak, zemin temizliği, halıları, kumaş kaplı mobilyaları ve teksti malzemeleri ile duvar ve tavan aydınlatmalarını temizlemek de oda temizleme görevlisinin sorumluluğunda yer alıyor.

Kat sorumlusu ise eksik malzemeleri dağıtmak, çalışanları denetlemek, arıza ve hasarlarla ilgili prosedürleri uygulamak, haşere denetimi yapmak ve iş akışında rastladığı aksaklıkları gidermekten sorumlu olacak.

Kaynak: AA