Türkmenler İbadi'nin Reformlarından Kaygılı

Irak Başbakanı İbadi'nın kararıyla makamı lağvedilen eski İnsan Hakları Bakanı Muhammed Mehdi Beyati, reformları desteklediklerini ancak Türkmenlerin haklarına ilişkin kaygılı olduklarını ifade etti.

Beyati, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkmenler olarak İbadi'nin reform kararlarını olumlu bulduklarını, ancak İnsan Hakları Bakanlığı'nın lağvedilmesiyle birlikte Türkmenlerin hükümetteki haklarının ellerinden alındığını" iddia etti.

"Türkmenlerin içinde olmadığı bir kabinenin oluştuğunu" belirten Beyati, "Irak'ın üçüncü asil unsuru olan Türkmenler yönetimden uzaklaştırılıyor. Reform kararlarının ülkedeki yolsuzluk, iç çatışma, siyasi krizler ve ekonomik sıkıntıların önüne geçeceğine inanıyoruz. Fakat haklarımızın gözardı edilmesinden ve bize yeni bir haksızlık yapılmasından endişeliyiz'' şeklinde konuştu.

Başbakan İbadi'nin reform kararları çerçevesinde başında bir Türkmen'in bulunduğu İnsan Hakları Bakanlığının lağvedilmesi ile birlikte kabinede hiç Türkmen siyasetçinin kalmaması tepkilere yol açmıştı.

İbadi, ülkede "yolsuzlukla mücadele ve reformlar" çerçevesinde bir dizi kararlar almıştı. Cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığını kaldıran ve 33 olan bakanlık sayısını 22'ye indiren İbadi, bakanlıklarda bulunan tüm müsteşarlıkları lağvettiğini açıklamıştı. İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin de kaldırılmasına karar vermişti. Söz konusu kararlar çerçevesinde İnsan Hakları Bakanlığı da lağvedilmişti.

Kaynak: AA