Nurhak'a Bakır Madeni Açılıyor

Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesine bağlı Şerbetli Mahallesi’nde bulunan bakır, kurşun ve çinko cevherlerini barındıran maden sahası, özel bir firma tarafından işletmeye açılacak.

Nurhak'a Bakır Madeni Açılıyor
Toplam rezervi 1 milyon 500 bin ton olan maden sahasından yıllık 4 bin ton bakır cevheri çıkarılacak ve işleme tabi tutulmadan tüvanan cevher olarak piyasaya sunulacak.

Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden yayınlanan proje tanıtım dosyasına göre, Nurhak ilçesine bağlı Şerbetli Mahallesi’ndeki bakır, çinko ve kurşun cevherlerini barındıran bölgenin toplam alanı 27 hektardan oluşacak. Görünür rezervi 1 milyon 500 bin ton olan maden, 4 ayrı poligondan oluşacak. Proje konusu sahanın faydalı ömrü, yapılan anlaşma süresi ve ruhsat süresini de baz alarak ortalama 10 yıl olarak planlanırken yıllık üretim miktarına bağlı olarak da firma süre uzatımı talebinde bulunabilecek. Ocaklardan yapılan üretim yıllık toplam 4 bin ton bakır-kurşun-çinko cevheri olarak planlanırken, 4 bin ton tüvenan üretim için 36 bin ton da pasa üretilecek.

Söz konusu sahada üretim ilk 3 yıl açık işletme yöntemi ile gerçekleştirilecek. 3. yılın başından itibaren firma yer altı işletme yöntemine geçecek. Ruhsat sahasından yılda 40 bin ton (5714,29 m3) bakır-kurşun-çinko zonundan cevher üretilecek. Bu malzemenin 4 bin tonu (571,42 m3) ekonomik değer taşıyan tüvenan bakır-kurşun-çinko cevheri olacak.
Kaynak: İHA