Irak'ta Eski Bakan Hakkında Yakalama Kararı

Eski Irak Yüksek Eğitim Bakanı Abd Ziyab el-Uceyli hakkında yakalama kararı çıkarıldığı bildirildi.

Ülkede "kara para aklama" davalarına bakan Hafif Ceza Mahkemesi Yargıcı Radi el-Fertusi yaptığı yazılı açıklamada, "111 sayılı" ceza kanunun "görevi ihmalle ilgili" 341. maddesi gereğince, eski Yüksek Eğitim Bakanı Uceyli hakkında yakalama kararı çıkarıldığını belirtti.

Irak'ta 2006-2008 yılları arasında Yüksek Eğitim Bakanlığı görevini yürüten Uceyli ise karara tepki göstererek, bunun "dalavere" olarak nitelendirdiği suçlamalara dayandırıldığını, söz konusu hükmün kaldırılması için mahkemeye başvuracağını ifade etti.

Yaklaşık bir yıldan beri hakkında 3 dava açıldığını aktaran Uceyli, şunları kaydetti:

"Hepsi iptal edildi. Yargıdan çıkan bu karar da muhakkak hilekar suçlamalara dayanıyor. Bir yıl önce bana yöneltilen suçlamalar arasında Er-Reşid Oteli'nde konaklama ücreti için hükümetten para almam vardı. Bakanların ve yetkililerin otelde konaklaması, Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliğinden çıkan bir karardı. Diğerleri yargılanmazken ben neden böyle bir suçlamayla yargılanıyorum."

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin bir süre önce açıkladığı "reformlar" çerçevesinde cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı makamları kaldırılmıştı. Ülkede "geçmiş ve halihazırdaki" yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatını vererek, bunların incelenmesi için uzman hakimlerden oluşan bir komite oluşturulmasını isteyen İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin de kaldırılmasına karar vermişti.

İbadi'nin, "yolsuzlukla mücadeleyi" içeren kararları kapsamında, yolsuzlukla suçlanan yetkililerin yurt dışına çıkışının yasaklandığı belirtilmişti.

Kaynak: AA