İngiltere Dışişleri Bakanlığı Açıklaması

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın önümüzdeki günlerde İran'ın başkenti Tahran'a resmi bir ziyarette bulunacağı bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan AA muhabirinin sorusuna ilişkin yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanı'nın önümüzdeki günlerde Tahran'ı ziyaret edeceği bilgisini doğruluyoruz" denildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ziyaretin içeriğine ve takvimine ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

İngiliz yayın kurumu BBC ise hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde Dışişleri Bakanı Hammond'ın beraberinde iş dünyası temsilcilerinin de olduğu bir heyetle Tahran'ı bu hafta sonu ziyaret edeceğini duyurdu.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian ise Hammond'ın ziyareti kapsamında 4 yıl önce kapatılan İngiltere Büyükelçiliği'nin yeniden açılışını gerçekleştirebileceğini yazdı.

İngiltere de birçok Batı ülkesi gibi Hasan Ruhani dönemini, Suriye krizinin sona ermesi ve Tahran'ın nükleer programına ilişkin uluslararası toplumdaki gerginliğin giderilmesi için fırsat olarak görüyor. Dolayısıyla, geçtiğimiz ay İran'ın nükleer programıyla ilgili Viyana'da varılan anlaşmayı İngiltere hükümeti, "Tarihi bir adım" olarak değerlendirdi.

Mahmud Ahmedinejad'ın Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu 2005-2013 döneminde, İngiltere ile İran arasında diplomatik ilişkilerde kötüye gidiş, Kasım 2011'de İngiltere'nin İran'a yönelik yeni yaptırım kararları almasının ardından Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıyla iyice kopma noktasına gelmişti.

İki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini kapatma kararı aldığı dönem, "1979 İran İslam Devrimi'nden sonra iki ülke ilişkilerinde yaşanan en kötü süreç olarak" nitelendirilmişti.

Kaynak: AA