Ünver'in İstanbul Risaleleri Yeniden Yayımlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, Ordinaryüs Prof. Dr. Ahmet Süheyl Ünver'in 5 cilt ve 29 risaleden oluşan İstanbul Risaleleri'ni yeniden yayımladı.

Ünver'in İstanbul Risaleleri Yeniden Yayımlandı
KÜLTÜR AŞ'den yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. İsmail Kara'nın yayına hazırladığı, 5 ciltten oluşan İstanbul Risaleleri, İstanbul araştırmacıları kadar, Fatih dönemi İstanbul'unun toplumsal, mimari, kültürel zamanlarını ve önemli isimlerini merak edenler için de önemli bir çalışma özelliği taşıyor.

İstanbul Risaleleri'nde, 1930'lu yılların başından itibaren Osmanlı'dan Cumhuriyet'e ulaşan insanlardan derlediği notlarla başlayan ve kitaplara girmemiş bilgilerle renklenen, çeşitlenen, zenginleşen çalışmalar yer alıyor.

Süheyl Ünver'in kızı Gülbün Mesara'nın katkılarıyla yayıma hazırlanan beş ciltlik eserde, Ünver'in çalışmalarının seyrini ve siyasetini ortaya koyması için basılış tarihlerine göre kronolojik bir sıra takip ediliyor.

Eser, Ünver'in asıl mesleği olan doktorluk yanında kültürel meselelere nasıl titizlikle yaklaştığını da gösteriyor.

- 5 cilt 29 risale

İstanbul Risaleleri'nin 1. cildinde "İstanbul ve Boğaziçi Ressamı Ali Rıza Bey", "Şerefabad", "Mahya ve Mahyacılık", "İstanbul'un Bazı Acı ve Tatlı Sularının Halkça Maruf Şifa Hassaları Hakkında", "Kadıköyü'ne Ünvanı Verilen Hızır Bey Çelebi", "Fatih'in Oğlu Bayazid'in Su Yolu Haritası", "İstanbul Üniversitesi Tarihine Başlangıç Fatih Külliyesi ve Zamanın İlim Hayatı, Fatih Sultan Mehmed ve Devri Alimlerinin İlim Varlıklarına Kısa Bir Bakış başlıklı" 7 risale bulunurken, 2. ciltte, "İlim ve Sanat Bakımından Fatih Devri Notları", "Fatih Devri Fıkraları", "Hattat Ahmed Karahisari", "Ali Kuşci Hayatı ve Eserleri", "Müzehhip Karamemi Hayatı ve Eserleri" başlıklı 5 risale yer alıyor.

"Fatih Sultan Mehmed'in Ölümü ve Hadiseleri Üzerine bir Vesika" ile başlayan 3. cilt, "Türkiye Gıda Hijyeninde Fatih Devri Yemekleri", "İstanbul'da Sahabe Kabirleri", "Ressam Levni ve Biyografisi ile Fatih Aşhanesi Tevzi'namesi" başlıklı 5 risale bulunuyor.

Dördüncü cilt "İstanbul'un Fethiyle Kalelerinin Manzum ve Mensur Tarih İbareleri" risalesiyle başlarken "Hattat Şeyh Hamdullah'ın biyografisi ve Fatih için İstinsah Ettiği İki Mühim Eseri", "İlim ve Sanat Tarihimizde Fatih Sultan Mehmed", "Fatih Külliyesi Camii", "Hekimbaşı Ömer Efendi Hayatı ve Eserleri", "Geçmiş Yüzyıllarda Kıyafet Resimlerimiz", "Fatih Devri Saray Nakışhanesi ve Baba Nakkaş Çalışmaları ile Fatih'in Çocukluk Defteri" gibi risaleler yer alıyor.

İstanbul Risaleleri'nin beşinci ve son cildinde ise "Ressam Ali Rıza Bey'e Göre Yarım Asır Önce Kahvehanelerimiz ve Eşyası", "İstanbul Rasathanesi", "Takiyüddin'in Hayatı ve Eserleri", "İstanbul'un Mutlu Askerleri ve Şehit Olanlar" gibi risaleler bulunuyor.

Kaynak: AA