Karacabey'de Domates Birliği Kuruldu

Bursa’nın Karacabey ilçesinde Domates Birliği kuruldu.

Karacabey'de Domates Birliği Kuruldu
Karacabey Ziraat Odası ve Karacabey Belediyesi tarafından tertiplenen toplantıda, domates fiyat politikasının belirlenmesi için "Domates Birliği" kurma kararı alındı. Toplantı, Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem’in açılış konuşmasıyla başladı.

Erdem, “Tek umudumuz olarak domates kaldı. O da şu anda kanayan bir yara. Buna çare bulmalı, en kısa zamanda neler yapabiliriz diye düşünmeliyiz. Çiftçi ekmeden önce ne kazanacağını bilmeli. Ben Ziraat Odası başkanı olarak kimseye domates ekme diyemem. Ama planlı bir şekilde ekersek bu tür meseleleri yaşamayız. Karacabey Türkiye’nin yüzde 40 domatesini üretiyor. Bu da 1 milyon domatese tekabül ediyor. Karacabey çiftçisi her zaman her şeyin en iyisini hak ediyor” dedi.

Hamidiye Mahallesi Muhtarı Cemal Erdem ise, "Müthiş derecede domates ekimi yapılmış. Tahmin etmediğimiz çiftçiler bile ekmiş. Ortalık domatesten geçilmiyor. Evvela kendimizi eğitmemiz lazım. Bu sistem böyle giderse hepimizin sonu hüsrandır" şeklinde konuştu.

Ova Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, bu sıkıntıların işçiye söz geçirilmemesinden ve çamurlu, yeşil domateslerin toplanarak sanayiciye ulaşmasından kaynaklandığını savundu. Özseçen, "Sanayiciye pis mal gidiyor. Sanayicide geçen senenin acısını nasıl çıkarırız düşüncesi var. Fabrikalarla maliyet hesabı yapmalıyız. Bir dahaki senelerde kampanya başlatarak fiyatları belirleyebiliriz. Sanayiciler kurdukları derneklerle sık sık bir araya gelerek birlikte hareket ediyor. Biz ancak bu şekilde birlikte hareket edersek başarılı olabiliriz” dedi.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, tarımın en büyük sıkıntısının planlama olduğunun altını çizdi. Milletvekili Önder Matlı ise, elinden gelen yapmaya hazır olduğunu belirterek, "Buradaki sıkıntıları yakinen biliyorum. Teşkilatlı, bilgiye, rakamlara dayalı hareket etmeliyiz. Başımız sıkıştığında bir araya gelirsek hiçbir şeyi çözemeyiz. Sanayicilerle de bir araya gelip konuşmalıyız. Onlar bizim rakibimiz değil. Onlar da bindiği dalı kesmemeliler. Domateste her yerde sıkıntılar var. Karacabey domatesi bir markaysa, biz bu markaya hep birlikte sahip çıkmalıyız. Sanayiciyle tekrar oturalım ve sesimizi güçlü bir şekilde ifade edelim. Bu sene için hızlı çözüm üretirken, gelecek seneler için orta ve uzun vade de neler yapılması gerekirse onları yapalım. Ben tarım bakanıyla irtibata geçip gerekli girişimlere başlayacağım” dedi.

Toplantının sonunda domates birliği kurulmasına karar verilirken, Bursa Milletvekili Önder Matlı başkanlığında kurulan birlikte şu isimler yer aldı: Ali Özkan (Karacabey Belediyesi adına), Cemer Erken (Karacabey İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü adına),Erhan Erdem (Karacabey Ziraat Odası Başkanlığı adına), Naci Güncü (KTSO adına), Murad Bertan (KTB adına), Hakan Pullu ( Ak Parti adına), Ferruh Artan (MHP adına), Murat Coşan (CHP adına), Sami Özseçen (Ova Köyleri Sulama Birliği adına), Ertem İşcan ve Faruk Çakır (Çiftçileri temsilen).
Kaynak: İHA