Afrika'da Yoksullukla Mücadele

Afrika Kalkınma Bankası'ndan (AFDB) finans uzmanı Stefan Nalletamby, Afrika'da bankacılık sektörünün kalkınmasının yoksullukla mücadeleye katkı sağlayabileceğini ancak bu konudaki çabaların yetersiz kaldığını ifade etti.

Nalletamby, AA'ya değerlendirmesinde, bankacılık hizmetlerinin Afrika'da güvensiz ortamdan kaynaklanan sosyo-ekonomik sorunları giderebileceğini belirtti.

Ancak bu hizmetlere erişimin zorluklarına ve çabaların yetersiz kaldığına işaret eden Nalletamby, "Sermaye yoksulluğun olmaması anlamına gelmiyor. Önemli olan onu doğru kullanabilmek" dedi.

AFDB'nin 2014 verilerine göre, Afrika'da toplumun sadece yüzde 25'inin finansal hizmetlere erişimi bulunduğunu hatırlatan Nalletamby, amacın insanları bankaya borçlu bırakmak değil, projelerini finanse etmek ve hayat koşullarını iyileştirmeye çalışarak hayallerini ve hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için olanak sağlamak olduğunu vurguladı.

Nalletamby, finans hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması konusunda hükümet politikalarına ilişkin çabaların yetersiz kaldığını savundu ancak cep telefonuyla bankacılık hizmetlerinde büyük gelişmeler kaydedildiğine dikkati çekti.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, 15 Nisan'da yaptığı yazılı açıklamada, finansal hizmetlere erişimin yoksulluktan kurtulmada bir köprü olabileceğine vurgu yapmıştı.

Jim, 2020'ye kadar finansal hizmetlere erişimin evrensel hale getirilmesini hedeflediklerini ve bu yönde gelişmeler kaydedildiğini belirtmişti.

Dünya Bankası da 15 Nisan'da yaklaşık 10 Afrikalıdan 4'ünün cep telefonuna sahip olduğunu ve banka hizmetleri için cep telefonunu kullanan Afrikalıların sayısının her geçen gün arttığını ifade etmişti.

Kaynak: AA