Bakan Yılmaz'dan 'Kırsal Kalkınma Projeleri' Açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2015 GAP Kırsal Kalkınma Programı kapsamında uygulamaya geçirilecek 17 projeden 3'ünün, Diyarbakır'da yer aldığını bildirdi.

Bakan Yılmaz, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen 2015 GAP Kırsal Kalkınma Programı kapsamında, uygulamaya geçirilecek projelerle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Program kapsamında uygulamaya geçirilecek olan 17 projeden 3'ünün Diyarbakır'da yer aldığını belirten Yılmaz, program ile tarımsal üretimin desteklenmesinin, tarımsal, hayvancılık ve kırsal altyapının geliştirilmesinin, tarım ve tarım dışı gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesinin amaçlandığına işaret etti.

Bakanlığa sunulan 115 projenin değerlendirildiğini, değerlendirilen 17 projenin uygulamaya geçirileceğini vurgulayan Yılmaz, şu ifadelere yer verdi:

"GAP bölgesinde yer alan 9 ilde 2 milyon 769 bin 905 TL bütçe ile toplam 17 proje ile 136 bin 209 hedef grup kişiye ulaşılacaktır. Arıcılığın geliştirilmesi kapsamında 8 bin 250 kovan ve gezginci arıcıların elektrik enerjisi temini yoluyla yaşam standartlarının iyileştirilmesi amacıyla 94 üreticiye güneş paneli temin edilecek, 458 dekar alanda meyve bahçesi tesis edilecek, 14 dekar alanda sera kurulumu gerçekleştirilecek, bir adet belediye mezbahanesi, bir adet toprak analiz laboratuvarı kurulacak, 457 kişinin istidamı sağlanacaktır. 120'si bayan olmak üzere toplam 150 kişiye meslek edindirme kursları sağlanacaktır."

Yılmaz, açıklamasında şunları kaydetti:

"Yaklaşık toplam proje bedeli 425 bin TL olup yüzde 70 idaremiz katkısı yaklaşık 300 bin TL, yüzde 30 yararlanıcı katkısı ise yaklaşık 127 bin TL'dir. Kulp ve Hazro ilçelerimizde uygulamaya geçecek olan 3 proje ile toplam 45 kişiye istihdam, yılda 90 ton çilek, 10.5 ton bal üretimi, 550 bin TL gelir sağlanacaktır."

- Projeler

Çilek Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi kapsamında Kulp'da 30 üreticiye 3'er dekar a alanlar üzere toplam 90 dekar alanda çilek bahçesi tesis edilerek 90 ton üretim ve 135 bin TL yıllık gelir sağlanacak.

Hazro'da Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi ile 15 üreticiye 50'şer olmak üzere toplam 750 arılı ve arısız kovan ile gerekli arıcılık malzemeleri temini yapılacak, yıllık 10.500 ton bal üretim ve yıllık 420 bin TL gelir sağlanacak.

Ekolojik Dengeyi Koruma ve Modern Tarım Tekniklerinin Uygulanması Projesi ile Hazro'da Anız Parçalama Makinesi temini ve anız yakma zararına ilişkin farkındalık çalışmalarıyla anız yakmanın önüne geçilerek toprağın biyolojik, kimyasal, fiziksel yapısını koruyarak doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği sağlanacak.

Kaynak: AA