Seferihisar'da Yıllar Sonra Deniz Bayramı Yeniden Kutlandı

Uzun yıllar önce İzmir’in Seferihisar ilçesinde üzüm ve tütün sezonunun kapanmasını kutlamak amacıyla düzenlenen Deniz Bayramı, ilçede yıllar sonra yeni kutlanmaya başladı.

Seferihisar'da Yıllar Sonra Deniz Bayramı Yeniden Kutlandı
Seferihisar ilçesinde, geçmişte üzüm ve tütün sezonunun kapanmasını kutlamak amacıyla düzenlenen Deniz Bayramı, yeniden kutlandı. Yıllar sonra yeniden başlayan etkinliklerin gerçekleştirilme tarihi ise hasat döneminin bitimi olarak kabul edilen 14 Ağustos olarak belirlendi. İlçedeki Akarca Spor Plajı’nda yapılan ilk etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. Yüzme yarışmaları, deve güreşi, yağlı direk gibi çeşitli etkinliklerin yer verildiği bayrama vatandaşlarda yoğun ilgi gösterdi. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Polisi ekiplerinin tekneleriyle yaptıkları gösterilerde bayrama ayrı bir renk kattı.

Yarışmalarda dereceye girenlere çeşitli ödüller verilirken, yarışmaları kaybedenler ise geleneklere göre başlarında yumurta kırma, una bulama ve yoğurt dökme cezalarına çarptırıldı. Bayram kapsamında Sığacık’tan gelen balıkçı tekneleri de vatandaşlar için deniz turları düzenledi.

"GELENEĞİN YOK OLMASINA GÖNLÜMÜZ RAZI GELMEDİ"

Düzenlenen etkinliklerde konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçenin büyüklerinin gözleri dolarak anlattıkları Deniz Bayramı’nı devam ettireceklerini ve bayramı gelecek nesillere aktarmak istediklerini belirtti.

Soyer, "Çok heyecan verici bir gün. Çünkü yıllarca bu topraklarda bu bayram kutlanmış. Tütün ve bağbozumu sonrası insanlar dinlenmek ve bunu kutlamak için bir araya gelirlermiş. Biz büyüklerimizden Deniz Bayramı ile ilgili inanılmaz güzel hikayeler dinledik. Bu geleneğin yok olmasına gönlümüz razı gelmedi. Tekrar canlandırmak mümkün diye düşündük ve bugün bu fikrin doğru olduğunu gördük. Bundan böyle her 14 Ağustos’u Deniz Bayramı olarak kutlamaya devam edeceğiz” dedi.

Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik de, yıllar sonra başlayan bayramla ilgili duygularını şu sözlerle anlattı:

"İlçemiz turizmin parlayan yıldızı. Bu gelişimi sürdürürken, geleneklerimizi de unutmamak, sahip çıkmak gerekiyor. Deniz Bayramımız da bunlardan bir tanesi. Bundan sonraki yıllarda da sürdüreceğiz. Seferihisar ilçemiz tarihi serüveni içerisinde antik şehirlere sahip aynı zamanda tabiat harikalarıyla dolu bir ilçe. Bugün bu şenlikler sahip olduğumuz değerleri yaşatmak, tanıtmak ve bu güzellikleri dünyaya anlatmak için tertiplediğimiz şenliğimiz için çok sevinçliyim, katılımın yüksek olması da beni ayrıca memnun etti. Bayramı gerçekleştirmeyi başaran Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA