'Bursa Siyahı'nın İhracatı 20 Ağustos'ta Başlıyor

İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren, uzun raf ömrü, iri dış görüntüsü, tadı ve nefasetiyle dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen "Bursa Siyahı"nın hasadına 18 Ağustos, ihracatına ise 20 Ağustos'ta başlanacak.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğünce kurulan "Taze Bursa Siyah İnciri Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu"nun yaptığı bahçe incelemeleri sonucunda, taze "Bursa Siyahı" incirinin yeterli olgunluğa ulaştığı tespit edildi.

Komisyon, Bursa'nın tüm köylerinde, "Bursa Siyahı" incirinin hasadına 18 Ağustos, ihracatına ise 20 Ağustos'tan itibaren izin verdi.

1990 yılında dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) tarafından tescil edilen ve ildeki yaklaşık 40 köyde yetiştirilen ekonomik değeri yüksek bir ürün olan "Bursa Siyahı" inciri, Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın, hamilelik döneminde tükettiği bu ürünün uluslararası düzeyde tanıtımı ve ihracatında tarihi rekorlar kırılmasına katkı sağladı.

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği, bu çerçevede 2014 yılında 18 bin ton Bursa Siyahı inciri karşılığında yaklaşık 43 milyon dolar döviz girdisi sağlarken, 2015 yılı ihracat hedefini 50 milyon dolar olarak belirledi.

Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi AB ülkeleri başta olmak üzere Rusya'ya da önemli oranda dış satımı gerçekleştirilen "Bursa Siyahı" incirinin ABD'ye ihracatı konusunda izin çalışmaları sürüyor.

- Ethephon kullanımının önlenmesi

Bursa Valiliği de ilin en önemli ihraç ürünü olan "Bursa Siyahı"nın pazar değerinin korunması amacıyla, erken olgunlaşmayı sağlayan Ethephon'un kullanımını yayınladığı genelgeyle yasakladı.

Üreticilerin, yetkili komisyon tarafından belirlenen kesim ve ihraç tarihlerine uyulması istenen genelgede, "Bitki Gelişimi düzenleyicisi (Ethephon) yapay bir olgunluk sağlıyor gibi görünse de gerçekte ürünün kalitesini bozmakta, raf ömrünü azaltmakta, piyasaya aşırı ürün arzı nedeniyle fiyatların düşmesine ve gelir kaybına neden olmaktadır. Birkaç bilinçsiz ve sorumsuz kişinin ülkemiz ekonomisine ve sektör paydaşlarına zarar vermeye hakkı yoktur" ifadesine yer verildi.

Yasağa uymayanlar hakkında idari para cezalarının uygulanacağı bildirildi.

Kaynak: AA