Bodrum'a Yapılması Planlanan RES Projesi

Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu ve Gümüşlük Forumunca Muğla Üniversitesine hazırlatılan raporda, Bodrum Yarımadası'nın rüzgar elektrik santrali (RES) uygulamaları için uygun olmadığı bildirildi.

Bodrum'a Yapılması Planlanan RES Projesi
Bodrum'un Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerine yapılması planlanan RES'e yönelik rapor, kamuoyuyla paylaşıldı.

Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi öğretim üyeleri Prof. Dr. Adnan Diler ve Dr. Şahin'in hazırladığı raporda, türbinlerin yarımadanın en yüksek noktalarında planlandığı belirtilerek, türbin ayaklarının altındaki ve çevresindeki sit alanları gösterildi.

RES türbinlerinin çevresinde platform mezarlar ya da eski tarım terasları bulunduğunun vurgulandığı raporda, "Bodrum Yarımadası'nın hiçbir bölgesi RES uygulamaları için uygun değildir" ifadelerine yer verildi.

- "Firma yanıltıcı bilgilerle türbin yapmaya çalışıyor"

Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu Sözcüsü Mustafa Tanışık, gazetecilere yaptığı açıklamada, 11 Haziran 20154 tarihinde Muğla İdare Mahkemesince atanan 10 kişilik bilirkişi heyetinin RES yapılacak alanlarda incelemelerini tamamladığını bildirdi.

Firmanın RES türbinlerini 10 dönümlük araziye yerleştirme iddiasında olduğunu ancak proje dosyasında bu alanın 14 bin 380 dönüm göründüğünü öne süren Tanışık, firmanın yanıltıcı bilgilerle Bodrum'a RES türbini yapmaya çalıştığını öne sürdü.

Firmanın Akdeniz Üniversitesi'ne hazırlattığını ileri sürdüğü flora çalışmasına yönelik suç duyurusunda bulunduklarını anımsatan Mustafa Tanışık, "Üniversite, bu raporun kendilerine ait olmadığını bildirdi. Kampüs içindeki teknokentte bir şirkete yaptırılmış rapor olduğu ortaya çıktı" dedi.

- "Toplam tür sayısı 400-450"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Varol da flora araştırmasının bölgenin bitki çeşitliliğini yansıtmasının mümkün olmadığını savundu.

Alanda en az 15 ay süreyle arazi çalışması yapılması gerektiğini vurgulayan Varol, şirketin kurak mevsim olarak bilinen temmuz ve ağustos aylarında araştırma yaptırarak 147 tür bitki çeşidi tespit ettirdiğini iddia etti.

Varol, "Bilimsel normlar dikkate alınarak yeniden bir bitki envanteri çıkarılacak olursa, toplamdaki tür sayısı 400-450 arasında olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Avukat Remzi Kazmaz da şirketin hazırlattığı raporlarla ilgili şikayet dilekçelerini hazırladıklarını, cumhuriyet başsavcılığına sunacaklarını bildirdi.

Kaynak: AA