Başbakan Davutoğlu: Hükümet ortaklığı kuracak zemin olmadığı anlaşılmıştır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı koalisyon görüşmesi sonrasında açıklama yaptı. Davutoğlu "Şu an da hükümet ortaklığı gerçekleştirecek zeminin olmadığı görüldü. CHP ile koalisyon kurulamadığı için yüksek ihtimal güçlü ihtimal yeniden milli iradeye başvurmak tek ihtimal olarak kaldı." dedi.

Başbakan Davutoğlu: Hükümet ortaklığı kuracak zemin olmadığı anlaşılmıştır
Başbakan Davutoğlu: Hükümet ortaklığı kuracak zemin olmadığı anlaşılmıştır
Başbakan Ahmet Davutoğlu Ak Parti Genel Merkezi'nde açıklama yaptı.

Davutoğlu yaptığı açıklamada tek ihtimalin erken seçim olduğunu söylerken 'CHP'ye süreli reform hükümeti önerdik. Ülkemizi en azından seçime kadar hükümetsiz bırakmamak adına ortaya koyduk. Bunları ben de Kılıçdaroğlu da MYK'sında sundu. Bugün bir araya gedik. Ancak sayın Kılıçdaroğlu da MYK'da yaptığı istişarelerde uzun dönemli koalisyon görüşmelerinde olumlu, kısa süreli koalisyon için de kaygılarını dile getirdiler. Sonucunda geldiğimiz nokta diyalogların sürmesi gerektiği ancak koalisyon hükümeti kurulması konusunda ortaklık zemini olmadığı kanaati oluştu. Şuan da hükümet ortaklığı gerçekleştirecek zeminin olmadığı görüldü. CHP ile koalisyon kurulamadığı için yüksek ihtimal güçlü ihtimal yeniden milli iradeye başvurmak tek ihtimal olarak kaldı.'dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasında satırbaşları;
 
- Öncelikle TSK'mıza şükranlarımızı sunuyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

'MİLLETE GÖREV VERİLMEZ, MİLLET GÖREV VERİR'

- Milletimize görev verilmez millet size görev verir. 7 Haziran'da bize verilen ödevde bir çok yeni unsuru barındırmıştır. Hükümet kurma görevini almamızdan sonra bir ay geçti. 7 Haziran sonrası AK Parti kadroları olarak çok yoğun değerlendirme süreçleri geçirdik. Milletimizin bize verdiği görevi tefekkür ettim Konya dönüşü. Biz yüzde 41 oy ile AK Parti'ye 13 yıllık iktidarından sonra tek başına hükümet kurma değil ama hükümet kurma görevinde yer al dedi. Biz bu ülkeyi hükümetsiz bırakmayacağımızı söyledik.

'ÇOK ZOR SÜREÇTEN GEÇTİK'

- Çok zor süreçlerden geçtik ve geçiyoruz. Geçici bir hükümet sorumluluğu üstlenmiş bir başbakan olarak teröre karşı hiç tereddüt etmeden kararlarımızı aldık. Güvenlik riski söz konusu olduğunda, devletimiz harekete geçirildi ve o günden bugüne iki polisimizin Ceylanpınar'da askerlerimizin Adıyaman'da Diyarbakır'da saldırılarına, DEAŞ'tan PKK'dan saldırılar karşısında güvenlik tedbirini aldık. Polis ve askerlerimize yönelik saldırılara karşı her türlü güvenlik önlemini aldık ve almaya devam edeceğiz.

'KİMSE KARAMSARLIĞA VE FIRSATÇILIĞA GİRİŞMESİN'

- Bunları şunun için söylüyorum. Biraz sonra koalisyon görüşmeleri çerçevesinde ulaştığımız sonuçları ele alırken, ne karamsarlığa ne de bazı çevreler fırsatçılığa yönelmesin. Milletin verdiği ödevi yapmaya kararlıyız. Bir an dahi tereddüde mahal yoktur. Yine ekonomik olarak, hükümet olarak bakanlar kurulu olarak gereken her türlü tedbiri, et fiyatları gibi bir konuda da aldık, almaya devam edeceğiz.

- Hangi parti ile koalisyon imkanı varsa derinleştirerek görüşmeleri sürdüreceğiz dedik. CHP ile görüşürken aynı zamanda MHP ile görüşeceğiz dedik. Mecliste grubu olan üç parti ile de görüştük. Kılıçdaroğlu ile istikşafi görüşmelere başladık.
 
 
'KOALİSYON HÜKÜMETİ ZEMİNİ YOK'

- CHP'ye süreli reform hükümeti önerdik. Ülkemizi en azından seçime kadar hükümetsiz bırakmamak adına ortaya koyduk. Bunları ben de Kılıçdaroğlu da MYK'sında sundu. Bugün bir araya gedik. Ancak sayın Kılıçdaroğlu da MYK'da yaptığı istişarelerde uzun dönemli koalisyon görüşmelerinde olumlu, kısa süreli koalisyon için de kaygılarını dile getirdiler. Sonucunda geldiğimiz nokta diyalogların sürmesi gerektiği ancak koalisyon hükümeti kurulması konusunda ortaklık zemini olmadığı kanaati oluştu. Şuan da hükümet ortaklığı gerçekleştirecek zeminin olmadığı görüldü. CHP ile koalisyon kurulamadığı için yüksek ihtimal güçlü ihtimal yeniden milli iradeye başvurmak tek ihtimal olarak kaldı.

-Sayın Bahçeli görüşmemizden sonra sayın Cumhurbaşkanı ile bir istişare ihtiyacı doğabilir.