Ankara Merkezli 'Paralel Devlet Yapılanması' Davası

Emniyetteki "Paralel Devlet Yapılanması" iddialarına ilişkin, aralarında siyasetçi, gazeteci ve polis müdürlerinin de bulunduğu bazı kişilerin yasa dışı dinlendiği iddiasıyla 54 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında 5 sanığın tahliyesine karar verildi.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kapalı yapılan duruşmaya, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcıları Muharrem Durmaz ile Hami Güney'in de aralarında bulunduğu 10'u tutuklu, 14'ü tutuksuz 24 sanık ve avukatları ile müştekilerden bazıları katıldı.

Duruşmada, tutuklu sanıklar Aydın Altunkaya, Fatih Doğan, Hakan Kirpi, Hami Güney, Muharrem Durmaz, Murat Akkul, Mustafa Çelik, Mutlu Çil, Özgür Öztürk ile Selat Öztürk'ün savunmaları alındı.

Sanık avukatları, müvekkillerinin suçsuz olduğunu savunarak, tahliyelerini talep etti.

Mahkeme, Aydın Altunkaya, Fatih Doğan, Murat Akkul, Mutlu Çil ile Özgür Öztürk'ün tahliyelerine, diğer sanıkların ise tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Sanık avukatlarının, savunma sırasında bazı isimlerin deşifre edilecek olması, anlatılacak istihbarat bilgilerinden sonra terör örgütlerinin istihbarata karşı koymak için yeni taktikler geliştireceğini ileri sürmesi nedeniyle duruşmanın kapalı yapılması kararı alınmıştı.

-İstenen cezalar-

İddianamede sanıklardan, istihbarattan sorumlu eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Muharrem Durmaz, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Hami Güney ile eski İstihbarat Şube Müdürü Zeki Güven'e "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", emniyet mensubu 48 kişiye de "suç örgütüne üye olma" suçlamaları yöneltildi.

Sanıkların tamamının "resmi belgede sahtecilik", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin kaydedilmesi" ve "iftira" suçlarından da cezalandırılmaları istenen iddianamede, TİB görevlileri Fikret ​Özdemir, Adem Altındağ ve Yaşar Yılmaz'ın da "suç örgütüne üye olmak" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.

Kaynak: AA