Vali Şahin 'Pehlivan Elektrak'la Tur Attı

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Trakya Üniversitesi öğrencileri tarafından üretilen ve TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmada tasarım ödülüne layık görülerek 6. olan elektrikli otomobil ’Pehlivan ElekTrak’ı test etti. Vali Şahin, bir minibüs şoförünün arabayı ’hayalet gibi’ nitelendirdiğini söyledi.

Vali Şahin 'Pehlivan Elektrak'la Tur Attı
Trakya Üniversitesi öğrencileri tarafından üretilen ’Pehlivan ElekTrak’ isimli elektrikli otomobil, TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmada 6. olarak tasarım ödülüne layık görüldü.

İzmit Körfez Pisti’nde gerçekleştirilen ’Alternatif Elektrikli Araç Yarışması’na katılan ElekTrak, 35 farklı üniversitenin yaptığı araçlar arasından 30 turu tamamlamayı başardı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de, öğrencilerin Edirne Valiliği’ne getirdiği ’Pehlivan ElekTrak’ı test etti. Vali Şahin, aracı bahçe içinde kullandıktan sonra trafiğe çıkarak valilik etrafında tur attı. Vali Şahin, trafikte karşılaştığı minibüs şoförünün şaşırdığını belirterek, “Bu nasıl araba ya hayalet gibi araba” dediğini belirtti.

Vali Şahin, ilk defa elektrikli bir araç kullandığını ifade ederek, "Enerji çağımızın su kadar en gerekli olanlarındandır. Şaşırdım, hakikaten gelecek bedava olacak ama güneş de bir enerji, bu teknolojiye bizim ömrümüz yeter mi yetmez mi bilmiyorum? Allah herkese böyle bir araç nasip etsin. Ben 100 kilometre kadar hız yapan bir aracı 5 dakika gibi kısa bir süre kullandım. 100 kilometrede 3 saat kadar dayanabilen bir bataryaya sahiptir. Böyle bir aracın Edirne’de fakültelerimizde ortaya çıkarılması, icadı son derece önemlidir. Edirne sadece tarımıyla, turizmiyle değil, işte bu ticaret için önemli olan bu araçla Türkiye’de model oldu" dedi.

"PEHLİVAN OLARAK BİLECEĞİZ, ELEK’İNİ TRAK’INI BIRAKACAĞIZ"

Aracın adının da Pehlivan olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Vali Şahin, "Pehlivan ElekTrak, ismi biraz uzun ama biz bunu Pehlivan olarak bileceğiz, Elek’ini Trak’ını bırakacağız. Pehlivan denince Edirne akla gelir, Edirne denince Türkiye akla gelir. Aracımız bundan sonra arkadaşlarımız sayesinde gündemde olacak" ifadelerini kullandı.

"ÖĞRENCİLERİMİZ BÜYÜK BİR İLERLEME GÖSTERDİLER"

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ise, Pehlivan ElekTrak’ın rakiplerine göre biraz ağır olduğunu ama tasarım ödülü ile döndüklerini kaydetti.

Öğrencilerinin büyük gayretleriyle çoğu parçalarını kendilerinin ürettiğini dile getiren Rektör Yörük, "Öğrencilerimiz büyük bir ilerleme gösterdiler. Bu elektrikli olarak üretilen ilk aracımız. İvmelenerek çok daha iyi araçlar üretileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Vali Şahin, test sürüşünün ardından Trakya Üniversitesi öğrenci ve hocalarından oluşan 16 kişilik ekibi tebrik ederek, teşekkür belgesi verdi.
Kaynak: İHA