Masum Çarpıntılar Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir

Kardiyoloji uzmanı Dr. Cegerğun Polat, kalp atışlarının üzüntü, mutluluk, korku ve ani gelişen bir olay karşısında, normalden çok daha hızlı, güçlü ve düzensiz olabileceğine dikkat çekerek, masum sayılabilecek çarpıntıların, ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini vurguladı.

Masum Çarpıntılar Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir
Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Cegerğun Polat, kalpte ritm bozukluğu ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Aritminin, kalp atışlarının düzensiz atması yani kalpteki ritm bozukluğu olduğuna dikkat çeken Polat, kalp ritmindeki düzensizliklerin sürekli ya da belirli aralıklarla hissedilebileceğine vurgu yaptı. Çarpıntı sorunu yaşayan kişilere aritmi tanısı konulabilmesi için öncelikle ayrıntılı bir kardiyoloji muayenesi yapılması gerektiğini anlatan Polat, “Hastanın şikayetleri değerlendirildikten sonra gerekli tetkikler yapılmalıdır. İlk aşama EKG yani elektrokardiyografidir. Kalbin, ultrasonografi olarak görüntülendiği EKO ile kalp kapaklarının yapısı incelenir. Sürekli çarpıntısı olmayan ara ara şikayetleri bulunan hastalarda ise 24 saatlik EKG kaydını alan HOLTER cihazları ile takip gereklidir. Bununla, günün herhangi bir saatinde olan ritm bozukluğu kaydedilerek tanı konulabilir. Ritm bozukluğuna yol açabilen bazı hastalıkların da varlığı dikkate alınarak hastaya gerekli kan tahlilleri de yapılır” dedi.

“BİRÇOK ŞEKİLDE KENDİNİ GÖSTEREBİLİR”

Ritim bozukluğunun birçok şekilde kendini gösterebileceğini kaydeden Polat, şunları kaydetti:

“Çarpıntıların bazıları basit önlemler ile kontrol altına alınabilir. Örneğin ekstrasistol, hastaların tek atımlık olarak hissettiği çarpıntılardır. Bunun için stresten uzak durmak, çay ve kahve tüketimini azaltmak yeterli önlemlerdir. Ancak bayılma gibi şikayetler ile ortaya çıkabilen ve yaşamı tehdit edebilen aritmiler ise tedavi gerektirir. Hastanın durumu iyi değerlendirilerek hangi tedavinin uygulanacağına karar verilir. Ciddi aritmilerde ilaç tedavisi yanı sıra EPS (elektrofizyolojik) ve ablasyon tedavileri uygulanabilir. EPS işlemi, kasık bölgesindeki damardan girilerek göğsün içine yerleştirilen kablolar aracılığı ile kalbin elektriksel aktivitesi hakkında bilgi edinmek için yapılan girişimsel bir işlemdir. Tedavide bir diğer işlem Ablasyon’dur. EPS’nin ileri aşaması olan bu yöntem, radyofrekans (RF) dalgalarını kullanarak oluşan ısıyla kalp ritim bozukluğunun kaynaklandığı dokuları ortadan kaldırır. Kriyoablasyon da ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan bir işlemdir. Kalpte ritim bozukluğuna neden olan odakları dondurarak, bunların ortadan kaldırılması için uygulanmaktadır.”

Ritm bozukluğuna yol açan faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini de belirten Polat, “Fazla miktarda kahve, kola veya çay tüketimi, kansızlık ve kalp problemleri, tiroit hastalıkları, zayıflama ilaçları, depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, kadınlarda menopoz öncesi dönem, vitamin eksikliği, çok efor gerektiren uzun süreli çalışmalar, yorgunluk ve düşük kan şekerine dikkat edilmelidir” diye konuştu.

Kaynak: İHA