'Sahilleri Kaplayan Yosunlardan Korkmayın'

Yalova Üniversitesi (YAÜ) Armutlu Meslek Yüksekokulu Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Güroy, ani yaz sıcakları nedeniyle denizlerde özellikle sahile yakın bölümlerde yosun miktarının artabildiğini belirterek, bunların insan sağlığına hiçbir zararının bulunmadığını söyledi.

'Sahilleri Kaplayan Yosunlardan Korkmayın'
Güroy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yosunların azot ve fosfor elementlerinin bol olduğu yerlerde ürediğini anlattı.

Ani sıcaklık artışlarının yosunların daha hızlı ve yoğun üremesine imkan sağladığını belirten Güroy, "Ani yaz sıcaklarında besleyici elementlerin ortamda fazla olması nedeniyle yosun patlamaları görülür. Bu yıl da artan sıcakların etkisiyle çeşitli denizel bölgelerde yosun patlamaları oluyor. Bunların insanlara herhangi bir zararı yoktur. Sadece o ortamda yaşayan bazı bitkisel ve hayvansal organizmaların ışıktan ve çözülmüş oksijenden yararlanma düzeylerini azaltır" diye konuştu.

Güroy, tatil için deniz kıyılarını tercih edenlerin, yosunlu alanlara girip yüzmekten çekindiğini dile getirdi.

Bu konuda endişe edilmemesi gerektiğini vurgulayan Güroy, şunları kaydetti:

"Yüzerken yosuna çarptığınızda korkmanıza gerek yok. Zaten bazı vatandaşlarımız güzelleşmek amacıyla yosun maskesi yaptırmak için güzellik merkezlerine gidiyor. Günümüzde görülen yosun patlamaları genellikle ulva denilen yeşil yosunlardan bir türdür. Ulva da zaten dünyada birçok endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu yosunların suları arıtma özelliği de vardır. Ağır metalleri de uzaklaştırır."

-Deniz yosunlarının ekonomik değeri-

Yosun patlamalarının, söz konusu deniz ürünlerinin değerli olduğunu gösterdiğini ifade eden Güroy, bunları "ortamdaki kirliliği azaltmaya çalışan güzel canlılar" diye niteledi.

Denizlerdeki yosun patlamalarından ekonomik değer olarak yararlanılmasını tavsiye eden Güroy, şöyle konuştu:

"Bir devlet politikası geliştirilerek, yerel yönetimlerden de destek alınarak bir istihdam oluşturulabilir. Özellikle bu dönemlerde bu yosunlar toplanarak uygun formata getirildikten sonra gübre niteliğiyle hayvan beslenmesinde veya çeşitli bitkilerin yetiştiriciliğinde kullanılabilir. Aynı zamanda bunlar insan gıdası olarak da tüketilmektedir. Tıpta, eczacılıkta, boyacılıkta ve çeşitli sanayi alanlarında da bu yosunlardan hammadde olarak yararlanılabilir."

Kaynak: AA