Vücudunuza Yeni Bir Kimlik

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Erdem Güven,Gelişen teknoloji ile mevcut sistemlere her geçen gün bir yenilik ekleniyor. Bunlardan biri ise; liposuction uygulama yöntemlerinin en gelişmiş olanı Vaser Liposuction diye belirtti.

Vücudunuza Yeni Bir Kimlik
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Erdem Güven,’’ Beslenme alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte toplumda oldukça yaygın rastlanılan bölgesel yağlanma ve vücut harmonisindeki dengesizlikler nedeniyle en sık uygulanan vücut şekillendirme yöntemi liposuction’dur. Gelişen teknolojiyle birlikte liposuction tekniklerinde de gelişmeler olmaktadır. Vaser liposuction günümüzde yapılan liposuction uygulama yöntemlerinden teknolojik olarak en gelişmiş olandır.’’diye ifade etti.

Doç.Dr.Erdem Güven,’’ Günümüz bilimin gelişimiyle birlikte uzay çağı teknolojisi olarak adlandırılan ultrasonik dalgalar ile çalışan bir cihaz yardımıyla yağ hücrelerinin patlatılarak sıvılaştırılması ve sıvı halde vücuttan uzaklaştırılması prensibine dayanır. Burada en önemli nokta cihaz yardımıyla yağ hücreleri patlatılırken, bölgede bulunan damarların ve sinirler gibi önemli yapıların korunmasını sağlanmaktadır. Bunun yanında ultrason dalga teknolojisi ile sarkıklık olan deride sıkılaşma ve gençleşme de sağlamaktadır. Bölgede yağ hücrelerinin şekillendirilmesi sağlanırken iyileşme için gerekli olan damar ve sinir gibi önemli yapıların korunması ile iyileşmenin daha hızlı olması sağlanmakta, ameliyat sonrasındaki ödemler ve morluklar da en az düzeyde görülmektedir.’’dedi.

Doç.Dr.Erdem Güven,’’Klasik liposuction yaklaşık 40 yıldır tıp uygulamasına hizmet eden bir yöntemdir. Halen birçok yerde klasik liposuction uygulaması devam etmektedir. Burada çelik kanüller yardımıyla mekanik olarak yağ hücreleri patlatılmadan, mekanik olarak kopartılarak ve emilerek edilerek vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Bu yöntemle ortaya çıkan mekanik travmadan dolayı zaman zaman morluklar, daha fazla ödem ve bunlara bağlı olarak iyileşmede uzamalar ortaya çıkabilmektedir. Vaser liposuction yağ hücrelerini patlatılmasını sağlamakta, damar ve sinir yapılarını korumaktadır. Bu şekilde morluk ve ödem daha az olduğu gibi ameliyat sonrası iyileşmede daha hızlı olmaktadır. Ayrıca vaser uygulaması ile deride gerilme ve canlılık ta ortaya çıkmaktadır.

Vaser liposuction cihazı ile laser lipo veya smart lipo olarak adlandırılan yönteminde öenmli farkları bulunmaktadır. Laser liposuction uygulaması güölendirimiş bir ışık yardımıyla yağ hücrelerinin ve etrafındaki dokuların yıkılması prensibiyle çalışır. Ancal liposelektif olarak adlandırılan sadece yağ hücrelerini değil, damar ve sinir yapılarını da tahrip edebilmektedir. Bunun yanında çalışma esnasında bölgede ısı artışına sebep olabilmekte ve buna bağlı yanıklar ortaya çıkabilmektedir. Isı artışıyla birlikte oluşan iç yanıklardan dolayı iyileşme daha uzun sürebilmektedir. Vasr liposuction liposelektif olarak çalışmakta, etrafta buluna damar ve sinir yapıları korunmaktadır. Çalışması sırasında bölgede ısı artışı oluşturmayarak iç yanıklara sebep olmamakta ve dolayısıyla daha hızlı bir iyileşme ortaya çıkmaktadır.’’diye belirtti.

Doç.Dr.Erdem Güven,’’Uygulama genellikle liposuction adayı olan tüm kişilere uygundur. Özellikle uygun kiloda olup vücudunun belli bölgelerinde yağ birikimi olan ve bu birikimlere bağlı vücut harmonisinde bozukluk olan kişiler en önemli adaylardır. Unutulmamalıdır ki tüm liposuction yöntemleri kilo vermek amacıyla uygulanamazlar. Kilo verme diyet ve sporla kazanılması gereken bir durumdur. Kilo verildikten sonra vaser liposuction, vücut harmonisini sağlama, deriyi sıkılaştırma ve olması gereken dış görünümü kazanmak için uygulanabilir. Örnek vermek gerekirse bayanlarda, basen inceltilmesi, bel ve karın bölgesindeki fazla yağların uzaklaştırılması, kol arkasında sallanan yağlı bölgenin inceltilmesi, diz iç kısmında şekil bozukluğu oluşturan yağların alınarak bacakların daha düzgün görünüme kavuşturulması, gıdı bölgesinin alınması, sırtta bulunan anormal yağların alınması amacıyla vaser liposuction uygulanabilir. Erkeklerde ise özellikle jinekomasti denilen çoğunlukla yağdan dolayı memelerde olan büyümelerde vaser liposuction çok etkili ve başarılı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca karın ve bel bölgelerindeki lokalize yağ birikimlerinde, sırt ve kollardaki asimetrik yağ alanlarının azaltılmasında ve gıdı bölgesine de güvenle uygulanabilmektedir.’’diyerek sözlerine şöyle devam etti:

’’Vaser liposuction lokal anestezi ve sedasyon ile uygulanmaktadır. Özel bir solüsyonun vücuda verilmesi sonrası ultrasonik dalgaların uygulanması ve yağ hücrelerinin sıvı hale getirilmesi sonrasında özel kanüller ile sıvılaştırılmış yağ hücreleri vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Bu işlem her bölge için 2-3 mm.’lik 1 veya 2 adet küçük delikten girilerek yapılmaktadır. Görünebilen önemli bir iz kalmamaktadır.Klasik liposuctiona göre artmış hiçbir risk bulunmadığı gibi standart liposuctionda görülen deri sarkmalarını da düzeldiğini izlemekteyiz. Uygulama oldukça güvenliği arttırılmış bir yöntem olup bilinen standart risklere ek bir risk teşkil etmemektedir.Erkeklerde özellikle jinekomasti düzeltilmesinde vaser liposuction cankurtaran olarak karşımıza çıkmaktadır. İleri jinekomastilerde sarkmış olan derininde toparlanmasını sağlamaktadır. Karın bel ve sırt bölgelerine de rahatlıkla bu yöntem uygulanabilmektedir.Kesinlikle zayıflama tekniği değildir ve liposuctionun hiçbir çeşidi bu amaçla kullanılmamalıdır.’’dedi.

Kaynak: İHA