Otokoç, Yüzde 58 Büyüyerek Sektörü Solladı

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, otomotiv pazarının ilk 6 ayda yüzde 49,5 büyüdüğünü belirterek, "Biz de Otokoç Otomotiv olarak yüzde 58 büyüdük. Sektörümüzün yüzde 49,5'lik büyümesine göre pazardan yüzde 16 daha fazla büyümüş olduk" dedi.

Otokoç, Yüzde 58 Büyüyerek Sektörü Solladı
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Özdemir, otomotiv pazarında haziran sonu itibariyle 453 bin yeni aracın satışının gerçekleştiğini ve 2014 yılının ilk 6 ayındaki 303 bin adetlik satış rakamı dikkate alındığında yüzde 49,5 büyüme gözlemlendiğini ifade etti. Sektörün büyümesinde çok fazla etken olduğunu dile getiren Özdemir, şöyle devam etti:

"Büyüme rakamındaki asıl etken 2014'ün ilk 6 ayının düşük performansından kaynaklanıyor. O dönem özellikle otomotiv için gerçekten çok zor bir dönemdi. ÖTV artışı, kurların yüksekliği, siyasi ortamdaki gerginlik, seçimler ve diğer olumsuzluklar nedeniyle ilk 6 aylık dönem zor geçti. Ben 2015 yılını, otomotiv pazarının en çok satış yapmış olduğu 2011 yılıyla mukayese ediyorum. Satışlar, 2011'in ilk 6 ayında 446 bin adet olmuştu. Bu seneki satışlar aşağı yukarı 2011 yılıyla aynı.

Geçen yılki olağanüstü durumdan dolayı, bir de 2013 yılına baktığımız zaman ilk 6 ayda kamyon da dahil yaklaşık 400 bin adet araç satılmıştı. Dolayısıyla bu yılki satışlar en çok araç satılan 2011 yılıyla aynı, daha normal seyreden 2013 yılına göre ise yüzde 12 daha fazla."

-"Büyümenin yüzde 71'lik kısmı ticari araçlardan"

Özdemir, büyümenin yüzde 71'lik kısmının ticari araçlardan kaynaklandığına dikkati çekerek, 2011 yılında 156 bin ticari araç satılırken bu seneki dönemde 124 bin adet satıldığını söyledi. Ticari araçlarda satış rakamını önemli ölçüde etkileyen K Belgesi fiyatlarının 2014'te çok arttığını kaydeden Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu belgenin fiyatı geçen yılın ilk yarısında düşürülünce zaten asıl büyüme de 2014'ün sonlarına doğru oradan geldi. Geçen yılın ilk 6 ayında ertelenen talep vardı. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ekonomi normal seyrine girdiği zaman ikinci yarının devamında, özellikle son 3 aydan sonra, ertelenen talebin devamı olarak bu yılın ilk aylarında tempo yakalandı.

Geçen sene avro kuru çok yüksekti. Dolar-avro paritesinin avro lehine gelişmiş olması avro kurunu baskıladı dolayısıyla fiyatlar çok artmadı. Bir de araç kiralama firmaları geçen yılın o zor şartlarında yatırım yapamadılar, araçlarını yenileyemediler. Bu seneye gelince hem geçen seneninkini yenilediler hem de yeni ihtiyaçlarını karşıladılar."

Araç kiralama pazarının konjonktürel büyümesini devam ettirdiğini dile getiren Özdemir, "Elimizde şu anda 1. çeyreğin dataları var. Pazarın uzun dönemli kiralamada 240 bin civarında olduğunu düşünüyoruz. Kısa dönemli kiralama pazarında ise markaları dikkate aldığımızda 1. çeyrekte 25 bin adetlik pazar vardı ama şu anda 35 bin sevilerine geldiğini tahmin ediyoruz. Kiralama pazarında ortalama yıllık büyüme oranı da yüzde 15 diyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

-"Pazar büyüklüğü 950 bin adet olursa 5 milyar lira ciro yaparız"

Özdemir, otomotiv pazarının yıl sonundaki büyüklüğü konusunda bugünkü tablo itibarıyla birşey söylemenin zor olduğunu belirterek, "Seçimlerin sonucu ne olacak, koalisyon mu yoksa tekrar seçim mi bilemiyoruz. Son 10 günde yaşadığımız jeopolitik gelişmeler tahmin yapmayı güçleştiriyor. Ama bunların olmadığı dönemde otomotiv yetkililerinin üzerinde mutabık kaldığı bir rakam vardı. 950 bin adet civarında bir pazar olur gibi bir tahminimiz var" açıklamasında bulundu.

Otomotiv pazarının 2015'in ilk yarısında toplamda yüzde 49,5 büyüdüğü bilgisini veren Özdemir, şöyle konuştu:

"Biz de Otokoç Otomotiv olarak yüzde 58 büyüdük. Sektörümüzün yüzde 49,5'lik büyümesine göre biz pazardan yüzde 16 daha fazla büyümüş olduk. Geçen sene 23 bin adet yeni araç satarken bu sene 37 bin sattık. İkinci el araçta da geçen senenin ilk 6 ayında 7 bin 500 adet araç satmıştık. Bu seneye geldiğimizde ise yaklaşık 11 bin adet araç sattık. 2. el araçtaki büyümemiz de yaklaşık yüzde 45 oldu.

Geçen senenin ilk 6 ayında pazardan yüzde 7,7 pay almıştık, bu sene bu oran yüzde 8,1'e geldi. Pazar yüzde 49,5 büyürken biz yüzde 58 büyüdüğümüz için pazar payımızı artırmış olduk. Türkiye'deki araç satışlarında Ford'dan yüzde 30, Fiat'tan yüzde 34, Volvo'dan yüzde 50, Alfa Romeo, Lancia ve Jeep grubundan yüzde 40 ve Ford Trucks'tan yüzde 33 pay alıyoruz. 6 aylık ciromuz da geçen seneye göre yüzde 61 arttı ve 2,3 milyar TL'lik ciroya ulaştık. Yıl sonunda otomotiv pazarının büyüklüğü 950 bin adet olursa biz de 5 milyar lira ciro yaparız."

-Araç kiralama alanında yüzde 15 büyüme

Özdemir, araç kiralama alanında geçen yıl haziran sonunda 8 bin adet Avis, 4 bin adet de Budget bünyesinde olmak üzere 12 bin adetlik araç parkına sahip olduklarını söyledi. Kısa dönemli kiralamada yüzde 25 civarında bir büyüme gösterdiklerini dile getiren Özdemir, uzun dönemli kiralamada ise ortalama yüzde 10 büyüdüklerini ve 22 bin araca sahip olduklarını ifade etti. Özdemir, toplam araç parkının haziran sonunda yaklaşık 34 bin olduğunu ve bu rakam geçen seneye göre yüzde 15'lik bir büyümeye karşılık geldiğini bildirdi.

Uzun dönemli araç parkındaki sene sonu hedeflerinin 24 bin adet, kısa dönemli araç parkı hedeflerinin ise en yüksek sezonda 16 bin adet olduğunu belirten Özdemir, "Önümüzdeki birkaç gün içinde 16 bin adet kısa dönemli aracımız olacak" dedi.

Ticari araçların kiralanmasıyla ilgili sıkıntılar olduğunu dile getiren Özdemir, bu konuda Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği'nin (TOKKDER) girişimlerinin olduğunu ama bir sonuç alınamadığını söyledi. Özdemir, şöyle konuştu:

"Ticarı aracı kullananlar daha çok KOBİ'ler. Bugün bir KOBİ'nin 3 adet aracı olması lazım diye düşündüğümüzde, bu araçları ya cebindeki parayla satın alacak ya da iş yapmak için almış olduğu bir kredisi varsa gidip o krediyle satın alacak. Bir araç 50 bin TL ise 150 bin TL'yi ödediği zaman kendisine iş yapmaya sermayesi kalmıyor. Ama KOBİ'lerin bu 3 aracı kiralayabilme imkanı olsa 150 bin lirayı işini geliştirmek için kullanabilecek. 150 bin lira KOBİ'ler için sermaye olarak büyük bir para. Bir işletmeci 3 günde bir sevkiyat yapıyorsa sevkiyat aracını alıp aktifinde tutmasına gerek yok."

-"2. el denildiğinde akla Otokoç Otomotiv gelecek"

Türkiye'deki 2. el pazarının genel itibarıyla kurumların elinde olmadığını ifade eden Özdemir, "Bu sene biz 2. elde 24 bin araç satacağız ve muhtemelen geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en çok 2. el satan kurum olacağız" dedi. Noterlerden devir yapılan araç sayısının yaklaşık 5 milyon olduğunu kaydeden Özdemir, " Satıcılar önce galericiye satıyor, galericiler de nihai tüketiciye satıyor. Bu şekilde düşündüğümüzde 2,5-3 milyon araçlık 2. el pazarı var. Biz daha yüzde 1'e bile ulaşamamışız. Şirket olarak bunu değiştirmek istiyoruz. Otokoç Otomotiv'in her alanda olduğu gibi bu alanda da öncü olması lazım" yorumunu yaptı.

Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de 2. el denildiği zaman akla ilk önce Otokoç Otomotiv gelecek. Ekspertizinden tutun da aracın fiyatlamasına ve konsinyesine kadar hizmetleri ele aldığımız bir projemiz var. Bu proje gerçekleştiği zaman 2. el işini çok daha profesyonel yapacağız. Bunun Amerika'daki örneklerini inceledik ve teknolojisiyle, aracı sattığı zaman yanına koymuş olduğu kredisiyle, uzatılmış garantisiyle, sigortasıyla çok farklı olduğunu gördük. Biz de 'kullan-dene-beğenmezsen geri getir', '15 gün kullan, beğenmezsen tekrar ben senden bu aracı geri alacağım' gibi konseptleri de yanına koyup tüm Türkiye'de bir yapılanma içindeyiz. Bu yapılanma kapsamındaki hizmetlerimizi muhtemelen 2016 yılı içerisinde duyuracağız. Bunun sonucu olarak da 24 bin adetlik 2. el araç satış rakamını ilk etapta 50 bin adetlere taşımayı hedefliyoruz."

Kaynak: AA