Boşuna Ameliyat Edilen Rabia'nın Büyük Şansı

Yumurtalık kisti tanısıyla boş yere ameliyat edilen genç kız, Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle sağlığına kavuştu.

Boşuna Ameliyat Edilen Rabia'nın Büyük Şansı
İzmir’in Kınık ilçesinde yaşayan Rabia Yakın’ı, kabızlık, geçmeyen bel, kuyruk sokumu, kasık ağrısı ile birkaç aylık adet düzensizliği hastanelik etti. Dertlerine çare arayan genç kız hastane, hastane, doktor doktor dolaştı. Rabia Yakın, bir eğitim hastanesinde yumurtalık kisti şüphesiyle laparoskopi ameliyatına alındı, ancak kitleye dokunulmadan operasyona son verildi.

Yumurtalıkları temiz çıkan Yakın’a bu kez belde omurilikte tümör şüphesi olduğu, ameliyatın karmaşık ve zor olduğu söylendi. Rabia Yakın, babası Hayri Yakın ile başka hastanelerde derdine çare ararken, bir doktorun önerisiyle İzmir Kent Hastanesi’nde Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Kemal Yücesoy’a başvurdu. Yapılan tetkikler sonunda koksiks (kuyruk sokumu) önünde, rektum ve uterus arkasında 10X8 santimlik bir kitlenin yer aldığı belirlendi. Yakın, Prof. Dr. Yücesoy ve Beyin ve Sinir Cerrrahı Opr. Dr. Göktuğ Akyoldaş tarafından ameliyatı alınırken, yaklaşık iki yıldır hayatını kabusa çeviren sorunu Türkiye’de sadece Dr. Yücesoy tarafından uygulanan yöntemle ortadan kalktı.

TÜRKİYE’DE İLK: KARIN AÇILMADAN AMELİYAT

Prof. Dr. Yücesoy, dünyada bildirilmiş iki olgu olan yöntemin Türkiye’de bir ilk olduğunu, genel cerrahi deneyimini beyin cerrahisi uzmanlığıyla birleştirerek uyguladığını söyledi.



Bu tür ameliyatların genelde karın açılarak yapıldığını ve hasta için ameliyat sonrasının da ciddi sıkıntılı geçtiğini belirten Prof. Dr. Yücesoy yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

“Hastamızın koksiks (kuyruksokumu) önünde, rektum ve uterus arkasında 10X8 santimlik bir kitle yer alıyordu. Bu öyle çok alışık olduğumuz bir kitle değil. Kalın bağırsağın son kısmına baskı yaparak kabızlık yapıyor. Yine uterusa baskı yaparak adet düzensizlikleri ortaya çıkar. Normalde bütün dünyada bu ameliyat karın açılarak yapılır, iç organlar üzerinden kitleye ulaşılır. Burada rektum denilen kalın bağırsağın son kısmı karın duvarına çok yapışık, dolayısı ile onu çok hareket ettirilemediği için üstten bağırsak karnından dışarıya çıkarılıyor. Yani kolostomi yapılıyor. En iyi koşullarda hasta bir hafta 10 gün hastanede yatırılıyor, komplikasyon riski çok, ağrı çok. Üstelik daha sonra bağırsağın tekrar yerine bağlanması için ikinci bir operasyon gerekiyor. Tekrar bağırsağı birleştirmek için, bu da zor cerrahi. Bizim uyguladığımız yöntemde ise sadece bir 5 santimlik kesi açılıyor. Ameliyatın sırrı; boğum boğum yapısı olan kuyruksokumu kemiğinin ucunu çıkarmak. Yani ameliyatı 5 santimlik bir kesiden kuyruk sokumu kemiğini çıkarma yöntemiyle yaptık. Böylece kuyruk sokumu kemiği önündeki kitleye çok kestirmeden, karnı açmadan, iç organlara bulaşmadan ulaşıp, temizliyoruz. En fazla bir saat süren ameliyat sonrasında hasta bir günde taburcu oluyor.. Hem riski az, hem konforu yüksek. Yöntem Rabia’da da başarıyla uygulandı, kitle de iyi huylu çıktı. Şikayetleri geçtiği gibi kemoterapi ya da radyoterapiye gerek kalmadı, Bu hem bizim hem hasta için çok sevindirici. Kuyruk sokumu kemiğinin ucunun çıkarılması ise hasta açısından herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Dünya literatüründe bu yöntemin uygulandığı sadece 2 olgu var, onlarda da teknik tam olarak belirtilmiyor.”

KABUS SONA ERDİ

Öte yandan yaşadığı kabusun beklemedik bir şekilde tereyağından kıl çekercesine bittiğini belirten Rabia Yanık, “Onca yaşadıklarımdan sonra bu dertten böylesine kolay kurtulacağımı sanmıyordum. Kanser korkusuyla yaşadım, kahroldum. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kızının sağlığına kavuşması için çalmadık kapı bırakmadıklarını belirten baba Hayri Yakın, doktorlara minnettar olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA