Asırlık Taş Mektebi Eski Haline Dönüştürülecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi, ayakta kalmayı başarabilen ender taş mekteplerden biri olan Mustafakemalpaşa’nın Ormankadı Mahallesi’ndeki 100 yıllık okulu, sağlıklı hale getirmek için çalışmalara başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, birkaç kez onarım görmesine rağmen rutubet sorunu çözülemeyen bu nedenle de tahribata uğrayan tarihi okulu, yeni eğitim sezonuna yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Asırlık Taş Mektebi Eski Haline Dönüştürülecek
Mevcut eğitim kurumlarının eksikliklerinin giderilmesi, okullara spor salonları kazandırılması, ihtiyacı karşılayan okul binalarının yıkılıp yeniden yapılması başta olmak üzere her alanda eğitime büyük yatırımlar yapan Büyükşehir Belediyesi, merkeze yeni bağlanan ilçelerde de eğitim yatırımlarına hız verdi. Mustafakemalpaşa ilçesinin Ormankadı Mahallesinde bulunan ve ayakta kalmayı başarabilen yaklaşık 100 yıllık taş mektep binasını da hem eğitim hem de tarihi miras yatırımı olarak ele alan Büyükşehir Belediyesi, rutubet sorunu yüzünden sağlıklı hizmet veremeyen binayı ilk günkü ihtişamına kavuşturmak için çalışmalara başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ile birlikte Ormankadı’daki tarihi taş mektepte incelemelerde bulundu. Sağlıklı bir zemini olmadığı için rutubet sorununun aşılamadığı, çatıdan akan sular nedeniyle cephe duvarlarının zarar gördüğü bina içinde incelemelerde bulunan Altepe, binanın zeminden çatıda, boyadan çevre düzenlemesine kadar bütünüyle elden geçirileceğini söyledi.

Tarihi binanın eğitim kurumu olmasının yanında günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilen sayısı eserlerden biri olduğunu hatırlatan Altepe, “Ekiplerimiz hemen çalışmalara başladı.

Rutubet içinde kalan binayı kurtarmak için öncelikle drenaj kanalları yapılacak, çatı elden geçirilerek yukarıdan su alması da önlenecek. Duvarlar boyanacak, kapı, pencere ve tüm ahşap imalatlar elden geçirilecek. Yapılacak çevre düzenlemesinin ardından da yeni eğitim döneminde inşallah daha sağlıklı olarak eğitim hizmeti verilmeye başlanacak” diye konuştu.

Kaynak: İHA