Sanat İçin Evini Atölyeye Çevirdi

Tokat’ın Niksar ilçesinde evini çini atölyesine çeviren 65 yaşındaki ev hanımı hem para kazanıyor hem de isteyenlere bu sanatı öğretiyor.

Sanat İçin Evini Atölyeye Çevirdi
Niksar Çini Atölyesinin rengarenk çinileri Tokat bölgesinde kendinden söz ettiriyor. 15 yıldır Niksar’da yaşayan ve daha önce öğretmenlik yapan Tülay Atila, çocuklarını yetiştirmek açısından öğretmenliğini bıraktıktan sonra boş kalmamak için sanata yöneldiğini söyledi.



Hobi olarak başladığı kursların meyvesini almaya başladığını belirten Atila, “Çeşitli kurslara gittim. Ahşap boyama ile sanat hayatıma başladım, daha sonra ebru çalışmaları yaptım. Ahşap boyamada birçok bayana bu işi öğrettim ve şu anda hepsi para kazanır duruma geldiler. Bu da beni çok mutlu eden bir olay oldu. Sonra ebru çalışması yaptım. Bedensel Engelliler Derneği’nde Halk Eğitim bünyesinde öğretmenlik ve gönüllü öğretmenlik olarak çalıştım ve şimdi de çini sanatı ile uğraşıyorum. Önce hobi olarak başladığım sanatsal faaliyetleri şimdi iş alanına döndürmüş bulunmaktayım” dedi.

“KURSLARA GİTTİM, VİDEOLAR İZLEYİP BU SANATI ÖĞRENDİM”

17 yıldır sanatın içinde olduğunu belirten Atila, bir yılı aşkın süredir de çini sanatı ile uğraştığını kaydederek, “Niksar’da çinicilik hiç olmayan bir dal ve bilinmeyen bir konuydu fakat ben bu çini işini Niksar’da da kurabileceğimizi ve bir iş alanı oluşturabileceğimizi düşünerek faaliyetlere başladım. Kütahya’da ev atölyelerindeki kurslara gittim, Niksar’da Halk Eğitim bünyesinde açılan kurslara devam ettim, aynı zamanda kendi gayretlerimle internetten videolardan öğrenerek kendimi geliştirdim ve bu sanatı icra etmeye başladım. Şu an çok mutluyum, huzurluyum. Şu anda önceliğim bir sergi açmak ve ürünlerimi sergilemek, tabi bunun yanında da ekonomik açıdan para kazanmaktır. Niksar’a bir gelir kaynağı olsun istiyorum, Niksar’da çalışan bayanlar gurubu olsun, ekonomik özgürlükler elde etsinler istiyorum. Bu sanat işine başladığım zamandan bu yana çevremdeki insanlar, komşularım akrabalarım hepsi bana destek oldular ve oluyorlar. Benim ilk amacım zaten mahallemdeki bayanlara bir iş imkanı yaratmaktı, onu sağladığımı düşünüyorum, zaten mahallemden bayanlar atölyeme gelip çini sanatını öğreniyorlar” diye konuştu.

“KÜTAHYA BAŞARDIYSA BİZDE BAŞARIRIZ”

Niksar Çini Atölyesi’nde herkesin yeteneğine göre mutlaka yapacağı bir şey var diyen Atila, “Kütahya başardıysa biz neden başarmayalım. Kütahya’da neredeyse her ev çini sanatından gelir temin ediyor. Niksar’da da her mahalle çinicilikten para kazanabilir. Ayrıca ve özellikle çocuklarımızın sanatın her dalıyla tanışmalarını ve kendi dalım olduğu için de çini sanatını öğrenmelerini çok istiyorum” ifadelerini kullandı.

Atila çinicilikte disiplinin çok önemli olduğunun da altını çizerek şunları söyledi: “Çinicilikte kullandığımız malzemeleri Kütahya’dan getiriyoruz. Bisküvisinden, boyalarına kadar her türlü kullandığımız malzemeyi Kütahya’dan alıp getiriyoruz. Niksar Çini Atölyesi çinileri geleneksel çini desenlerinin yanı sıra evrensel insani değerlerden oluşan temaları da yansıtmaktadır. Çinilerimizi dekoratif ve kullanım amaçlı olmak üzere kategorize edebiliriz. Bunlar da kendi içlerinde alt kategorilere ayrılabiliyor. Örneğin, dekoratif amaçlı çiniler, takılar, ev, mutfak ve banyo aksesuarları vb. Hangi grup ve hangi tür olursa olsun üretimdeki özen ve disiplin asla değişmiyor. Bisküvi olarak adlandırdığımız ham seramiklerin göz dolduran birer çiniye dönüşmeleri özenli ve zorlu bir çalışma sürecini gerektiriyor. Tahrirden boyamaya, sırdan fırınlamaya kadar yürütülen üretim süreci tozdan arındırılmış çok temiz bir ortamda gerçekleştirilmek zorunda.”

Atila, kısıtlı koşullarda kurdukları çini atölyesinden başarılı sonuçlar almanın keyfini çıkardığını ve kendisine destek olan Kütahyalı çini ustalarına, eğitimci meslektaşlarına, Niksarlı hemşehrilerine, dost ve akrabalarına teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.
Kaynak: İHA