Başbağlar Katliamının 22. Yılı

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 5 Temmuz 1993'te teröristlerce katledilen 33 kişi, törenle anıldı.

Başbağlar Katliamının 22. Yılı
Kent merkezine 223 kilometre uzaklıkta bulunan köyün meydanında düzenlenen anma törenine, olayda hayatını kaybedenlerin yakınları, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, çok sayıda milletvekili, Erzincan Belediye Başkanı Cemallettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, bazı daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Kahraman, burada yaptığı konuşmada, "Aradan 22 yıl geçmesine rağmen, kaybettiğimiz canları yad etmeniz, Başbağlar katliamını gür sesle haykırmanız beni çok duygulandırdı. Acılarımız paylaşıldıkça azalır. Rabbim bize bir daha böyle acılar yaşatmasın" dedi.

Tarihten ders almayan milletlerin ızdıraplara mahkum olacağını söyleyen Kahraman, iç ve dış şer odaklarının yıllarca ülkedeki kardeşliği bozmaya çalıştığını, sayısız saldırılara rağmen amaçlarına ulaşamadıklarını, bundan sonra da ulaşamayacaklarını söyledi.

Ülkenin bir çok badire atlattığını ifade eden Kahraman, "Devletimiz, silahlar ebediyen sussun ve anaların gözyaşları dinsin diye bir süreç başlattı. Hamdolsun son yıllarda şehit haberleriyle uyanmıyoruz. Terörün acımasız yüzüyle bir daha karşılaşmak istemiyoruz. Bunun için her türlü fitne yuvalarıyla mücadelemiz devam edecektir. Aziz milletimizin Başbağlar'da yaşadığı insanlık dramının tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş da 5 Temmuz 1993'te Başbağlar'da terör örgütü PKK tarafından girişilen katliamı hiçbir zaman unutmadıklarını, unutmayacaklarını ifade etti.

- "Başbağlar milletimizin ortak acısı"

Camide namaz kılan insanları dışarı çıkararak kurşuna dizen, evleri ve camileri yakıp yıkan, çocukları öldüren, katliamcı terör örgütünü bir kez daha lanetlediğini dile getiren Muş, "Bugün yaşadığımız acıyı anlatmaya kelimeler yetersiz, cümleler kifayetsiz kalır. Başbağlar dillerin tutulduğu, gözlerin yaşardığı, kelimelerin boğazımıza düğümlendiği yerdir. Başbağlar milletimizin ortak acısının, ortak yasının adıdır. 'Başbağlar' denildiği zaman Türkiye'nin her yanında boyunlar bükülmekte, gözyaşları akmakta, yürekler sızlamaktadır" dedi.

Muş, 22 yıl değil 100 yıl geçse de bu acıyı ve acıyı yaşatanları asla unutmayacaklarını söyledi.

Katliamı gerçekleştirenlerin amacının topluma nefret tohumları ekmek olduğunu ancak bu oyuna gelinmediğini belirten Muş, çocuklara nefreti değil, sevgiyi, kardeşliği, barışı, hoşgörüyü öğreteceklerini dile getirdi.

Karanlık odakların pes edeceğini ancak millettin pes etmeyeceğini, birlik ve beraberlikten asla vazgeçilmeyeceğini vurgulayan Muş, "Başbağlar, daima hainliğe, kalleşliğe, şer odaklarına karşı milletimizin dik duruşunun sembolü olarak tarihteki yerini almıştır. Başbağlar asla karalar bağlamadı, bağlamayacak. Başbağlar metanetini hep korudu" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise "Canınız canımızdır, acınız acımızdır. 22 yıldır ağlayan gözlerinize, kanayan yüreğinize tüm Türkiye tanıklık etti ama katliam bir türlü aydınlatılamadı" dedi.

Bir insan olarak hüzünlenmemenin mümkün olmadığını ve siyasetçilerin Başbağlar'a bir borcu olduğunu aktaran Ağbaba, şunları kaydetti:

"Bu katliam aydınlatılmalıdır. Sizlerin huzurunda söz veriyorum, katliama dair gerçeklerin ortaya çıkması için elimizden geleni yapacağız. Arkadaşlarımızla Meclis'te bir kez daha araştırma komisyonu kurulması için önergemizi yarın vereceğiz. Bu olayın aydınlatılmasını takip edeceğimizi, Başbağlar'ın ve buradakilerin bilmesini istiyorum. Adalet mücadelesinde sizlerin yanında olacağımızı biliniz. Başbağlar katliamının faillerini yargı karşısına çıkarılmalı, bu insanlık suçunun hesabı mutlaka verilmelidir."

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da 2 Temmuz günü Sivas'ta, üç gün sonra 5 Temmuz'da da Başbağlar'da terörün kalleş yüzünü gösterdiğini, her iki yerde de 33 vatandaşın hunharca katledildiğini söyledi.

Aslında Sivas'ta ve Başbağlar'da yapılanın kardeşi kardeşe kırdırma provası olduğunu dile getiren Yıldırım, "Ancak bu millet oyuna gelmedi. Ne Sivas'ta ne Başbağlar'da milletimiz ferasetinden, basiretinden metanetinden asla ve asla ödün vermedi. Acılarımızı hep ortak kabul edeceğiz" şeklinde konuştu.

Köy muhtarı Ali Akarpınar ise katliamı gerçekleştiren katillerden hesap sorulmasını sabırla beklediklerini söyledi.

Katliamda yakınlarını kaybedenler, gözyaşları içerisinde olayın aydınlatılmasını istedi.

Anma programının ardından, Başbağlar Müzesi gezilip ardından Başbağlar Şehitlik Anıtı ziyaret edildi ve olayda hayatını kaybedenler için dualar edildi, Kur'an-ı Kerim okundu.

Daha sonra 25 kilometre uzaklıkta bulunan Başpınar köyüne geçilerek Erzincan İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan Başbağlar Şehitliği'nin açılışı gerçekleştirildi.

Kaynak: AA