Türkkök'te Büyük Başarı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) projesiyle başarılı sonuçlar almaya başladıklarını söyledi.

Türkkök'te Büyük Başarı
Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu ziyaret etmek amacıyla Ordu’ya gelen Türk Kızılayı Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kan bankasının ardından kök hücre bankası kurduklarını ve başarılı sonuçlar aldıklarını söyledi.

Bu konuda üzerinde dünyanın en iyi tahlil ve tetkiklerinin yapıldığı, bir takım virüslerin mikropların arındırılmasıyla alakalı tedbirlerin alındığı sistemi Türkiye geneline yaydıklarını belirten Akar, Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı işbirliğinde yürütülen TÜRKKÖK projesi çalışmaları ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Akar, ”Bugüne kadar 60 bin donöre ulaştık. 60 bin kişilik bir veri tabanımız var. Bunu 3 yıl içerisinde 250 bin donöre ulaştıracağız. TÜRKKÖK projesinde başarı sağlandı. Geçtiğimiz gün hiç beklemediğimiz şekilde bir gelişme oldu. İlk defa olarak kendi kemik iliği bankamızda 5 yaşındaki bir lösemi hastası çocuğumuzun ihtiyacı olan kök hücreyle donörlerimizin vermiş olduğu numunelerden bir tanesi eşleşti. Bu eşleşme bizim için çok manidar ve çok önemli bir umut ışığıdır. İnşallah önümüzdeki günlerde bu kemik iliği nakli gerçekleştirilecek. Türkiye’de ilk defa kendi ilik bankamız ile kendi çocuğumuz kurtarılacak. Ayrıca, 40 donörümüzün verdiği kök hücre örneğiyle ihtiyacı olan insanlarımızın, ihtiyaçlarıyla ilgili doku örnekleri eşleşmiş vaziyette. İnşallah bu eşleşme sonucunda diliyoruz ki bu çocuğumuz gibi tam eşleşme sağlanır ve bunların da nakilleri yapılacak hale gelir. Türk Kızılayı Türkiye’nin 12 noktasında oluşturduğu kök hücre merkezleriyle çalışmasını sürdürüyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA