Taşkent Kemik İliği Nakil Merkezi Doktorlarına Türkiye'de İleri Düzey Tıp Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Özbekistan Sağlık Bakanlığı işbirliğinde yürütülen Özbekistan’da Kemik İliği Nakil Merkezinin Kurulması Projesi kapsamında Özbekistan’da lenfomalı hastalarda hemopoetik kök hücre nakillerinin başlatılması için Kemik İliği Nakil Merkezi’nde çalışan 5 Özbek doktor ülkemizde 2 aylık eğitim programına başladı.

Özbekistan ve Orta Asya’da ilk defa gerçekleştirilen kemik iliği nakilleri sayesinde 2014 yılından itibaren 10 Özbek hastaya Taşkent’te kemik iliği nakli yapıldı. TİKA tarafından, Taşkent Kemik İliği Nakil Merkezi’nin uluslararası standartlara ulaşabilmesi için Merkezde görevli doktorlara ülkemizde eğitim düzenlenmesi 2015 yılında devam ediyor.

Ocak-Nisan 2015 döneminde 4 Özbek doktor Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniği, Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi ile Ankara Yüksek İhtisas Hastanesinde eğitim almıştı. Temmuz-Ağustos 2015 döneminde ise 5 Özbek doktor eğitimlerine Ankara Onkoloji E. ve A. Hastanesi Hematoloji Kliniği, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etlik Semt Kliniği Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi ile İntergen Genetik Tanı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde başladı.

Belirtilen merkezlerde Gerçekleştirilen toplantıların ardından 4 Özbek doktor hematoloji ve patoloji alanlarında eğitimlerine başladı.

Kimerizm, FISH tahlilleri, lenfoma hastaların seçimi, nâkile kadar olan ameliyatlar, kök hücre nakilleri, nakil sonrası tedavi, standart sitogenetik, HLA tipleme ve sekans tahlil yapılması konularında ileri düzeyde eğitim alan Özbek doktorlar Özbekistan’da kemik iliği nakillerini ülkemizdeki standartlara taşımayı hedefliyor.
Kaynak: İHA