Ovacık'ta, Fasulye Ve Barbunya Sezonu Başladı

Ödemiş’in fasulye, barbunya, kiraz ve kestane üretimi ile ünlü Ovacık Yaylası’nda fasulye ve barbunya hasadı başladı.

Ovacık'ta, Fasulye Ve Barbunya Sezonu Başladı
Fasulyenin kilogram fiyatı 1 TL ile 1,5 TL satılırken, Ovacık ile özdeşleşmiş ürün olan barbunyanın kilogram fiyatının ise, ürünün kalitesine göre 1,5 TL ile 3 TL arası satıldığı öğrenildi. Verimin güzel olduğunu ancak barbunya köklerinde bilemedikleri bir hastalığın olduğunu belirten üreticiler, bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Ödemiş Ziraat Odası yetkililerinden destek istedi.

Bugünkü piyasa ile satışların iyi olduğunu, üreticinin yüzünün güldüğünü ifade eden üretici Ergün Erdem Sezgin, bölgede barbunyanın kademeli olarak üretildiğini ve 70-80 gün hasadın devam edeceğini söyledi.

Sezgin; “Ovacık yaylamızda fasulye ve barbunya hasadı başladı.

Barbunyanın daha ağırlıklı olduğu üretimde barbunya fiyatları da fasulyeye göre daha yüksek seviyelerde seyir ediyor. Bugün fasulyemiz kilogramı 1 TL ile 1,5 TL arası satılırken barbunya 1,5 TL ile 3 TL arası satılıyor. Ürünlerimiz de verim bu yıl güzel ancak barbunya da bilemediğimiz bir hastalık belirdi. Bir türlü de önüne geçemiyoruz. Bu konuda ilgili kurumlardan destek bekliyoruz." dedi.

BARBUNYA KADEMELİ YETİŞİYOR

Ovacık’ta barbunyanın kademeli olarak yetiştiğini ve bu sebeple hasadın 70-80 gün daha devam edeceğini belirten sezgin, "Yani Ekim ayı ortasına kadar hasat yapacağımızı söyleyebilirim. Barbunyada kalite önemli. Geçtiğimiz yıllarda kalite oranı daha yüksekti. Aynı zamanda tonajda da rakamlarımız yüksekti. Ovacık, barbunyasını buradan İstanbul’a gönderir. Geçtiğimiz yıllarda günde 60-70 ton arası ürün gönderiyorduk. Bu yılda önümüzdeki hafta Ovacık’tan İstanbul’a ürün gitmeye başlayacak. İlk günlerde 25-30 ton arası ürün çıkar İstanbul’a ulaşır." diye konuştu.

YAYLA YOLLARINA HİZMET BEKLENİYOR

Barbunya üretiminin bölge için çok önemli olduğunu ve kaliteli ürün için her türlü tedbiri almaya çalıştıklarını kaydeden üretici Ergün Erdem Sezgin, "Bu ürünün en iyi şekilde yetiştirilmesi içinde toz olayının da olmaması gerekiyor. Üretim yollarımızın bir çoğu toprak. Asfalt olan yollarımızın asfaltı da çok kötü durumda. İzmir Büyükşehir Belediyemizin üretim yollarımıza bir an önce el atmasını istiyoruz. Yollarımız yapılırsa gerek üretim rekoltemiz, gerekse ulaşımda yaşanan sorunları yaşamayız. Ayrıca, elektrikle ilgili de sorunlarımız var. Voltajların düşük olmasından dolayı gündüz saatlerinde hiçbir dalgıç pompamız çalışmıyor. Süreli gece sulama yapmak zorunda kalıyoruz. Ödemiş’in ucunda Aydın sınırında olduğumuz için burası mahrumiyet bölgesi olmasın. Bizler yaz kış üretim yapıyoruz. Üretmeye de devam edeceğiz. Belediye yetkililerinden ve diğer yetkili kurumlardan Ovacık’ın sorunlarının çözülmesini talep ediyoruz. Bu sorunlarımız aşıldığında daha iyi üretim yapacağımıza inanıyorum.” dedi.

Kaynak: İHA