Kronik Karaciğer Hastası Olmadan Hepatite Dikkat

Medicana International Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kadir Bahar, kronik karaciğer hastalığına neden olan hastalıkların virüs tipine göre yüzde 40-80’ini oluşturan hepatite karşı aşı programlarıyla erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu söyledi.

Kronik Karaciğer Hastası Olmadan Hepatite Dikkat
Medicana International Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kadir Bahar, dünyada hepatit hastalığına bağlı olarak yılda ortalama 1.5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söylerken, erken tanı ve tedavinin önemine işaret etti. Bahar, "Kronik karaciğer hastalığı geliştikten sonra çok çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bu komplikasyonların tedavisi aynı zamanda ülke ve kişilerde büyük maddi yıkım yapmaktadır. Bu nedenle aşı programları, erken tanı ve tedavi çok önemli" diye konuştu.

Uzman Prof. Dr. Bahar, ‘karaciğer iltihabı’ anlamına gelen hepatit hastalığının başta virüsler olmak üzere toksik maddeler, otoimmün ve metabolik nedenler ile çeşitli sistemik hastalıklar kaynaklı gelişebileceğini söylerken; Hepatit A, B ve C virüsü hakkında bilgi verdi:

"A virüsü kronikleşmeye neden olmadığı ve aşı ile korunabildiği için toplumsal bir soruna neden olmamaktadır. C virüsü ise ülkemizde batı ülkelerine kıyasla daha az sıklıkla görülmekte. C virüsü enjeksiyon, uyuşturucu alımı, cerrahi girişimler, dövme, diş tedavisi, cinsel temas ve doğum sırasında bulaşmaktadır. C virüsü alanların yüzde 70-80’inde kronik karaciğer hastalığı gelişmektedir. Henüz koruyucu aşısı yoktur.

B VİRÜSÜ ZORUNLU AŞIYLA GERİLEDİ

Uzman Prof. Dr. Bahar konuşmasına şöyle devam etti:

"Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de B virüsü en sık görülen, siroz ve karaciğer kanserine neden olan etkendir. Ülkemizde de son yıllarda B virüs aşısının doğumla birlikte zorunlu olarak yapılması sonucu görülme sıklığı yüzde 10’lardan yüzde 2-7 düzeyine gerilemiştir. Yine de ülkemizde kronik karaciğer hastalığına neden olan hastalıkların yüzde 40-70’ini oluşturmaktadır."
Kaynak: İHA