Kargoyla Doğal Kaynak Tuzu Servisi

Sivas'ın Zara ilçesinde bulunan Hargun Tuzlası'ndan çıkarılan ve özellikle tansiyon hastalarınca tercih edilen doğŸal kaynak tuzu, kargoyla Türkiye'nin dört bir tarafına gönderiliyor.

İlçeye 70 kilometre uzaklıktaki tuzlada, 150 havuz bulunuyor. İçerisinde yüzde 10-20 oranında tuz barındıran doğŸal kaynak suyu, havuzlarda dinlendiriliyor.

Sıcak havanın etkisiyle suyun buharlaşŸmasının ardından tuz elde ediliyor. İşŸçiler tarafından kürek yardımıyla toplanıp, kurutulan tuz, paketleme işŸlemi yapıldıktan sonra satışŸa hazır hale getiriliyor.

Tuzlanın işŸletmecisi Muharrem Yılmaz, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, işŸletmenin daha önce devlet elinde olduğŸunu, tuzlayı 2000'de ihaleyle devraldıklarını söyledi.

Yaz mevsiminde 45-50 gün sürecek sıcak havanın tuz üretimleri için yeterli olduğŸunu belirten Yılmaz, yıllık üretimlerinin 500-1000 ton arasında değŸişŸebildiğŸini ifade ederek, "Mevsim sıcak geçerse fazla tuz alıyoruz. Bu yıl havaların serin geçmesi etkiledi, yeteri kadar tuz üretemedik" dedi.

Tuzun doğŸal olduğŸu için genelde tansiyon hastalarından talep gördüğŸünü anlatan Yılmaz, "Besin uzmanları tansiyon hastalarının az miktarda tuz kullanabileceklerini öneriyor. Tansiyon hastaları bu doğŸal tuzu rahatlıkla tüketebiliyor. Tansiyon ilacı değŸil ama faydalı bir tuz. Bunu bilenler de kaynak tuzu tercih ediyor" diye konuşŸtu.

- Tuzu kargoyla müşŸteriye ulaşŸtırıyor

Yılmaz, kimyasal madde bulunmayan ve rafine olmayan kaya tuzu Türkiye'nin birçok iline gönderdiklerini anlattı.

şžehir dışŸından talep edenlere kargoyla tuz gönderdiklerini dile getiren Yılmaz, şŸunları kaydetti:

"Sinop, İzmir, Gaziantep, EskişŸehir, Giresun, İçel'den yani Türkiye'nin dört bir yanından arıyorlar, tuz istiyorlar. şžehir merkezine uzak olmamıza rağŸmen tuzu kargo firmalarına götürüp vatandaşŸa gönderiyoruz. Kargo fiyatı tuzun fiyatını geçiyor, 10 liralık tuza 20 lira kargo parası vererek bu tuzu alıyorlar. İki misli para ödüyorlar ama sağŸlıklarını düşŸünerek hareket ediyorlar. Deneyenler de bu tuzu almaya devam ediyor. Buradan alışŸverişŸ yapanlar da var. şžehir dışŸından müşŸterilerimiz oluyor, gurbetçilerimiz alıyor. Bazı müşŸterilerimiz gelmişŸken 3-5 torba tuzu kendisine, akrabalarına, komşŸusuna alıyor. Bu tuzu yiyen başŸka tuz kullanmıyor."

Yılmaz, tuzu ayrışŸtırdıklarını ve kirli tuzu hayvanlar için satışŸa sunduklarını belirterek, şžanlıurfa ve Malatya'daki sürü yetişŸtiricilerinin hayvanları için kamyonlarla tuz aldıklarını söyledi.

Tuzun hayvanlar için önemine dikkati çeken Yılmaz, "Koyun üreticileri hayvanlarına bu tuzdan başŸkasını yedirmiyor. Hayvan seçici olduğŸu için bu tatlı tuzu tüketiyor. Kirli tuzun içerisinde kırmızı topraktan dolayı demir oksit bulunur, bu da hayvana yarıyor" diye konuşŸtu.

Kaynak: AA