Şair Ve Yazar Miyasoğlu Vefatının 2. Yılında Anılacak

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ile Eyüp Belediyesi, vefatının ikinci yılında şair, eğitimci ve yazar Mustafa Miyasoğlu için anma etkinliği düzenleyecek.

TYB'den yapılan açıklamaya göre Miyasoğlu'nu anma etkinliği, Eyüp Mezarlığı ile Caferpaşa Kültür Merkezi'nde yarın gerçekleştirilecek.

"Bir Gönül İnsanı Mustafa Miyasoğlu" başlığıyla yapılacak etkinlik kapsamında, saat 15.00'de yazarın mezarı başında tören yapılacak. Ardından Caferpaşa Kültür Merkezi'nde Hüseyin Akın'ın moderatörlüğünde panel gerçekleştirilecek.

Miyasoğlu'nun hayatı, görüşleri, edebi ve ilmi hizmetlerinin konuşulacağı panele, TYB Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Muhammet Akın ve Bünyamin Yılmaz konuşmacı olarak katılacak.

Etkinlikte ayrıca, Miyasoğlu'nun fotoğraflarından oluşan serginin açılışı yapılacak.

- Mustafa Miyasoğlu

Kayseri'de, 1946'da dünyaya gelen Mustafa Miyasoğlu, 10 yıl lise öğretmenliği, 12 yıl üniversitede okutmanlık yaptı.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yabancı diller enstitüsünde yardımcı profesör olarak görevlendirilen Miyasoğlu, şiirin yanı sıra deneme, hikaye, tiyatro ve roman türlerinde eserler verdi.

Pek çok dergi ve gazetede kültür sanat yazıları yayınlanan, şiir ve romanlarıyla ödüller kazanan şairin "Hicret Destanı" adlı şiiri, Dr. Muhammed Harb tarafından Arapça'ya çevrildi.

Şiir ve hikayelerinin İngilizce, Arapça ve Urduca çevirileri yurt dışında yayınlanan Miyasoğlu'nun eserleri üzerine çeşitli üniversitelerde tezler hazırlandı, şiir ve yazıları, Filiz, Hisar, Türk Edebiyatı, Edebiyat, Mavera, Milli Gençlik, Yeni Sanat ve Sedir dergilerinde yayımlandı.

Hikaye, roman ve şiirlerinde milli kimlik arayışına yönelen, toplumda değer çatışmalarını işleyen Miyasoğlu, bazı araştırmalarında Semih Güngör imzasını kullandı.

Ahmet Mithat Efendi'den oyunlaştırdığı "Daniş Çelebi ve Çengi Sümbül" Devlet Tiyatroları, Naşit Özcan ile oyunlaştırdıkları "Çengi" ise İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahnelendi.

İstanbul'da 1 Ağustos 2013'te vefat eden Miyasoğlu'nun şiir alanında "Rüya Çağrısı", "Devran", "Hicret Destanı", "Şiirler" ve "Bir Gülü Andıkça", hikaye dalında "Geçmiş Zaman Aynası", roman türünde "Kaybolmuş Günler", "Dönemeç", "Güzel Ölüm", "Bir Aşk Serüveni", biyografi dalında "Necip Fazıl Kısakürek", "Asaf Halet Çelebi", "Ziya Osman Saba" ve "Haldun Taner" adlı eserleri bulunuyor.

Kaynak: AA