Çubuk'ta Hububatta Düşük Fiyat İddiasına İnceleme

Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, hububatta rekabet ortamı oluşmadan düşük fiyatta hububat alındığına yönelik şikayetler üzerine zahireciler sitesinde inceleme yaptıklarını söyledi.

Çubuk'ta Hububatta Düşük Fiyat İddiasına İnceleme
Gülle, yaptığı açıklamada, gerekli rekabet ortamının oluşup oluşmadığını yerinde araştırdıklarını belirterek, "Buğday ve arpa alım fiyatlarını inceledik. Esnaflarımızın görüşlerini aldık. Şu anda incelemelerimiz devam ediyor. Çiftçilerimizden bize gelen şikayette zahireciler sitesinde ihale yapmadan ya da 1-2 esnafın katılarak ihtiyacı olan esnafın o gün hububat aldığıydı. Burada inceleme yapmamızın amacı çiftçimizin mağdur edilmemesidir. Çiftçinin gerçek fiyatta elindeki ürününü satmasını sağlamaktır" diye konuştu.

Çiftçileri uyaran Gülle, ürünlerini satmak için daha çok sabah erken saatlerini tercih etmelerini ve en az 5 esnafın hazır olduğunu görmeden ürünlerini satışa çıkarmamalarını istedi.

İlçe Ticaret Borsası Başkanı Veli Demir, söylentilerin gerçeği yansıtmadığını kaydederek, "Zahire pazarında yaklaşık 20 esnafımız var. Herkesin maddi durumu aynı olmuyor. Parası olan o gün mal alıyor, parası olmayan ise o gün alamıyor başka bir gün alıyor. Bunların tekelleşme gibi bir durumu söz konusu değil. Olması da mümkün değil zaten. Buradaki esnaflar birbiriyle sürekli rekabet durumundadır. Biz Oda olarak devamlı kontrol ediyoruz" ifadesini kullandı.

İlçe Zahireciler Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, "Daha öncede çıktı bu söylentiler. Ama bunlar asılsız söylentiler. İhale usulüyle işlem yapıldığı için herkes verebileceği en son fiyatı vererek burada mal alıyor. Malı ucuz giden köylü vatandaşın biri kızıyor Odaya gidip şikayet ediyor. Burada birçok büyük firmanın aldığı fiyattan mal alıyoruz" görüşünü paylaştı.

Esnaflardan Hasan Saya ise çıkan numunenin değerine göre fiyat belirlediklerini söyleyerek, "Biz 3 kişiden aşağı bu ihaleyi açmıyoruz. Rekabet ortamı mutlaka oluşuyor" dedi.

Üreticilerden İbrahim Koçlar da çok ucuz fiyattan ürünlerini satmak zorunda kaldıklarını savunarak, "Rekabet olsa bu fiyat artar. Toprak Mahsulleri Ofisi gibi büyük alıcılar alsa, fiyatlar mutlaka artar. Burada hepsi bir olarak hareket ediyor, bu nedenle de fiyatlar artmıyor" iddiasında bulundu.

Kaynak: AA