Yaz Ayında Kış Lastiği Kullanmak Fren Mesafesini Uzatıyor

Yaz aylarında kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini artırmanın yanı sıra fren mesafesini uzatarak sürüş emniyetini tehlikeye düşürüyor.

Yaz Ayında Kış Lastiği Kullanmak Fren Mesafesini Uzatıyor
Türkiye’de 1 Nisan’da kış lastiği uygulaması sona ererken, yaz mevsiminde birçok araç sürücüsü kış lastikleri ile trafiğe çıkmaya devam ediyor. 7 derecenin altına yumuşayarak soğuk havada iyi yol tutuş imkanı veren kış lastikleri yaz aylarında tam tersi olarak 7 derecenin üzerindeki havalarda sertleşerek yolda tutuş kaybına yol açıyor. Dolayısı ile yazın kış lastiği kullanmak özellikle fren mesafesinin uzamasına neden oluyor. Tokat’ta 35 yıldır lastikçilik yapan Salih Uçar, kış aylarında yaşadıkları yoğunluğu yaz mevsiminde yaşamadıklarını söyledi.

Kış lastiği kullananların büyük bir çoğunluğunun Nisan ayı itibari ile yaz lastiği taktırdığını ifade eden Uçar, “Gecikmeli de olsa vatandaş lastiğini değiştiriyor. Yaz aylarında kış lastiği kullanmak lastiğin ömrünü azaltıyor. Ayrıca fren mesafesi uzuyor. Çünkü soğuk havaya göre hazırlanmış bir hamur, yazın kullanıldığı zaman dezavantajları var. Kış lastiğinin yakıt tüketimi mevsimlik lastikten daha fazla” dedi.

Kış lastiğinde henüz dönüşümün tamamlanmadığını ve araçların yüzde 30 civarında kış lastiği taktığını ifade eden Uçar, önümüzdeki 4-5 sene yeni araç girişleri ile birlikte kış lastiğinde yoğunluğun devam edeceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA