Türkiye Doğu Türkistan için sokaklara döküldü

Türkiye'nin birçok yerinde bugün Çin baskısı altında yaşam mücadelesi veren Doğu Türkistanlılar için yürüyüş düzenlendi.

Türkiye Doğu Türkistan için sokaklara döküldü
Türkiye Doğu Türkistan için sokaklara döküldü
Türkiye'nin birçok yerinde bugün Çin baskısı altında yaşam mücadelesi veren Doğu Türkistanlılar için yürüyüş düzenlendi. Camilerde bir araya gelen vatandaşlar hayatını kaybeden Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı.

ÇİN'E LANET SÜRÜYOR

ÇİN ZULMÜNDEN KAÇAN DOĞU TÜRKİSTANLI KADIN GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Çin'in Doğu Türkistan'da işlediği vahşete Yalova'dan lanet yağdı. Eşi ve 3 çocuğu ile Türkistan'dan kaçarak Yalova'ya yerleşen Doğu Türkistanlı kadın ise protesto eylemi esnasında gözyaşlarına boğuldu.
Çin'in Doğu Türkistan'da ortaya koyduğu insanlık ayıbına Yalovalılar da tepki gösterdi. Cuma namazı çıkışında caminin avlusunda toplanan yüzlerce vatandaş ellerinde Doğu Türkistan bayrakları ve dövizlerle Çin'i lanetledi.
Protesto eylemine Doğu Türkistan'dan eşi ve 3 çocuğu ile kaçarak Türkiye'ye sığınan bir kadın ve çocukları da katıldı. Açıklamalar esnasında hıçkırıklara boğulan kadını vatandaşlar sakinleştirdi. Protesto eylemi Doğu Türkistan'da şehit edilen Türkler için yapılan dua ile sona erdi.

DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ SALDIRILAR AKSARAY'DA PROTESTO EDİLDİ

Aksaray'da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri tarafından Doğu Türkistan'da Müslümanlara yönelik saldırılar protesto edildi.
Ulu Cami önünde Cuma namazı sonrası toplanan Aksaray Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, Doğu Türkistan'da öldürülenler için dua etti.
Grup adına açıklama yapan MÜSİAD Aksaray Şube Başkanı Eyüp Dağdaş, dünya üzerindeki en büyük vahşetlerden birisinin Doğu Türkistan'da yaşandığını söyledi. Çin hükümetinin Müslümanlara yönelik etnik politika uyguladığını aktaran Dağdaş, 'Kadın, yaşlı çoluk çocuk demeden Müslümanlara yönelik soykırım yapıyorlar. Doğu Türkistan halkına akıl almaz zulüm ve işkenceleri yapan Çin, uygulamaya koyduğu nüfus planlaması projesiyle 10 milyon çocuğu anne karnında katletti. Bu olaylar Avrupa ülkesinde olsaydı Avrupa İnsan Hakları Konseyi, Birleşmiş milletler çoktan ayağı kalkmıştı. Yaşama hakkı konu Müslümanlar olunca devre dışı kalıyor nedense. Bu vahşetin devam etmesi ve buna göz yumulması insanlığın bittiği anlamına geliyor. Derhal bir eylem planı belirlenerek uygulamaya geçilsin. Atılacak her adımda devletimizin yanındayız” dedi.
Konuşmanın ardından, gurup dağıldı.

ÇİN BASKISINA KÜTAHYA'DAN TEPKİ

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde Çin'in Doğu Türkistan'a karşı uyguladığı baskılar protesto edildi.

Tavşanlı Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, sloganlar eşliğinde Çin Devleti'nin Doğu Türkistan'a uyguladığı baskılara tepkilerini basın açıklaması ile dile getirdiler.

Tavşanlı Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Başkanı Ahmet Taş, yaptığı basın açıklamasında, 'Zulüm aşağılık yüzünü Suriye'de, Mısır'da, Irak'da, Filistin'de, Arakan'da gösterdiği gibi Doğu Türkistan'da da gösteriyor. Bugün kapitalistleşen Komünist Çin, Doğu Türkistan Uygur Müslümanlarına baskı, işkence ve vahşi katliamlarına devam ediyor. Kurulduğu günden beri Doğu Türkistan halkına yapmadığını bırakmayan Çin Halk Cumhuriyeti, son günlerdeki uygulamaları ve baskılarıyla yine dünya gündeminde. Kapitalizmin son zamanlardaki en azılı canavarı olan Çin, dünyayı ürküten nüfus, silah ve ekonomik gücünü Doğu Türkistan üzerinde acımasızca kullanıyor. Bir yandan, bölgenin zengin kaynaklarını sömürürken, diğer yandan bu zengin toprakların Müslüman Uygur halkını esaret altında fakirleştirip, yoksulluğa mahkum ederek ucuz işçi kaynağı olarak kullanıyor. Uygurların Hacca gitmeleri, cemaatle namaz kılmaları ve oruç tutmaları engellenmektedir. Memur ve işçilerin camilerde ibadet etmeleri, 18 yaşından küçüklerin dini eğitim almaları ve ibadet etmeleri yasaklanmıştır. Bu anlamda Uygur Müslümanlarının mücadelesini, sadece demokrasi ve insan hakları bağlamında değerlendiremeyiz. İslami kimlik ve sembolleri yok etmeye dönük bu saldırılar ,İslam'a olan düşmanlığın göstergesidir.

Bizler dünyanın neresinde olursa olsun, inancından, dilinden, kültüründen, düşüncesinden, kavmi özelliğinden dolayı asimilasyona ve zulme tabi tutulmalarını kesinlikle kabul etmiyoruz. Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin adalet ve özgürlük yolundaki mücadelelerini sonuna kadar destekliyoruz' dedi.
Daha sonra eski emekli müftülerden Ahmet Yaşar Çakmak'ın duası sonrası kalabalık grup dağıldı.

UYGUR TÜRKLERİ'NE YAPILAN ZULÜM PROTESTO EDİLDİ

Sivas'ta Memur Sendikaları Konfederasyonu'na (Memur-Sen) bağlı üyeler Çin'in Doğun Türkistan'da Uygur Türkleri'ne yaptığı zulümleri protesto ederek, Çin mallarına boykot çağrısı yaptı.

Cuma namazı sonrası kent meydanında toplanan yaklaşık 100 kişilik grup ‘Katil Çin Doğu Türkistan'dan Defol' pankartı açtı. Dövizler ve afişlerle Uygur Türkleri'ne yapılan zulmü ve işkenceyi protesto eden grup çeşitli sloganlar attı. Memur-Sen Sivas İl Temsilcisi İlhan Karakoç Doğu Türkistan'daki Çin zulmüne ‘Dur' demek ve boykot çağrısı yapmak için meydanlarda olduklarını ifade ederek, “Müslüman Uygur Türkleri Doğu Türkistan'daki şanlı direnişlerini 257 yıldan beri büyük bir cesaretle, kahramanlıkla başarılı bir şekilde sürdürmektedir. 15 gündür Çinli faşist askerler bölgeyi tamamen kuşatma altına aldı. Yüreğimiz yaralı, gönül rahatlığıyla iftar edemiyoruz. Doğu Türkistan'da oruç tutmakta yasak, başörtülü kadınlar taciz ediliyor, keyfi bir şekilde gözaltına alınıyor. Kuran eğitimi engelleniyor, 500 bin civarında çocuk zorla ideolojik eğitimlere tabi tutuluyor. Çin hükümeti Doğu Türkistanlı kardeşlerimizi Çinceyi kullanmaya zorlayarak asimilasyon politikaları uygulamaktadır. Mal varlıklarına keyfi bir şekilde el konuluyor, seyahat özgürlükleri kısıtlanıyor.”dedi.
Doğu Türkistanlı kadınların nüfus planlaması dışında hamile kaldığında kürtaja zorlandığını belirten Karakoç şunları söyledi.
“Doğu Türkistanlı kadınlar nüfus planlaması dışında hamile kaldıklarında hamileliklerinin son günleri dahi olsa mecburi kürtaja tabi tutuluyor. Nüfus planlaması dışında olan çocukların gizli olarak dünyaya getirilmesi halinde ise aileler çok yüksek maddi cezalara maruz bırakılıyor. Doğum yapan kadın veya eşi memur ise bu kişilerin görevine son veriliyor'.
Yapılan duanın ardından Çin mallarına boykot çağrısı yapıldı.

KAYSERİ KARDEŞLİK VE İYİLİK PLATFORMU ÇİN'İ PROTESTO ETTİ


Kayseri Kardeşlik ve İyilik Platformu, yaptığı basın açıklamasında Doğu Türkistan'da Uygur Türkleri'ni öldüren Çin'i protesto etti.
Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Bürüngüz Cami yanında Cuma namazı sonrası açıklama yapan Kayseri Kardeşlik ve İyilik Platformu Sekreteri Erdal Ergenç, “İslam düşmanları tek yürek, tek bilek olmuş Mısır'da, Suriye'de, Arakan'da, Irak'da, Filistin'de, Doğu Türkistan'da ve her nerede yaşıyorsak orada Müslümanların üzerine zulüm olarak yağmaya devam etmekteler. İnsanlık dışı zulümleri ile potansiyel tehlike gördükleri kardeşlerimize her türlü asimilasyonu, işkenceyi, psikolojik baskıyı ve dehşet verici ölümleri reva görmekteler. Beşeri sistemlerin bir kangrene dönüştüğü zamanımızda kapitalizmin vahşi canavarlarına dönüşen İslam düşmanları yeni dünya düzeni yanıltmacası ile kendi tahakkümleri altına girmeyen Müslümanların her türlü kaynaklarını sömürmekte fakirleştirip yoksulluğa mahkum etmekte ve en sonunda aralarında bin bir türlü fitne ve fesat sokarak birbirlerini öldürmelerini sırça köşklerinden zevkle izlemekteler. Son günlerde desek bile 66 yıldır sürüyor Doğu Türkistan'daki zulüm. Türkistan'daki zulüm Türkistanlı Müslümanlar asimile edilmeye, kimliklerini terk etmeye, isimlerini değiştirmeye, evlilik ve doğum hakları engellenmeye hasılı bir Çinli gibi inanıp yaşamaları için zorlanıyor, baskı görüyor, öldürülüyor. Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz ile birlikte dünya Müslümanlarının adalet ve özgürlük yolundaki mücadelelerini sonuna kadar destekliyor, onlarla birlikte olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz” diye konuştu.
Yapılan açıklamanın ardından Doğu Türkistan'daki Türkler için dua edildi.

SAKARYA'DA DOĞU TÜRKİSTAN'DA ÖLENLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI


 Sakarya Ülkü Ocakları Doğu Türkistan'da maruz kaldıkları Çin zulmü sonrasında hayatını kaybeden Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı.
Çin tarafından Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine karşı yapılan zulüm protesto edilmeyen devam ediyor. Sakarya Ülkü Ocakları tarafından zulüm sonrası hayatını kaybeden Müslümanlar için Cuma namazı çıkışı Orhan Caminde bir gıyabi cenaze namazı kıldı. Gerçekleşen cenaze namazına Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Sakarya Milletvekili Zihni Açba, MHP İl Başkanı Levent Bülbül, Sakarya Ülkü Ocakları Başkanı Serdar Gül ve çok sayıda vatandaş katıldı. Katılımın yoğun olduğu cenaze namazı yapılan duaların ardından son buldu.
Kaynak: İHA