Ordu Çevre Yolu'nun Maliyeti Arttı

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Çevre Yolu'nun çeşitli sebeplerden dolayı projesinde değişikliğe gidildiğini belirterek, "600 milyon liralık yol, değişiklikle birlikte yaklaşık 1 milyar liraya mal olacak" dedi.

Vali Balkanlıoğlu, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Ordu'da trafiğin sık sık tıkanması sonrası Çevre Yolu Projesi'nin gündeme getirildiğini ifade ederek, 2007 yılında proje çalışmalarına başlanılan 19 kilometrelik Ordu Çevre Yolu'nun ihalesi 600 milyon liraya yapılarak 2012 yılının temmuz ayında temeli atıldığını hatırlattı.

Projenin tüm hızıyla sürdüğünü söyleyen Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Perşembe ilçesi Akçaova'dan başlayıp Boztepe'nin altından tünelle, viyadükler ve duble yolla Cumhuriyet Mahallesi'nden geçerek Karadeniz Sahil Yolu'na bağlanacak olan 19 kilometrelik Çevre Yolu ile doğal güzelliğin zarar görmemesi ve Ordu Üniversitesi'nin arsasının bölünmemesi için yeni değişiklikle yol 23 kilometreye çıktı. Doğaya verilecek zararın en aza indirilmesi planlanan 600 milyon liralık proje, yeni güzergahıyla yaklaşık 1 milyar liraya mal olacak."

Projede yapılan değişiklikler maliyetinin neredeyse iki katına çıktığını belirten Balkanlıoğlu, projenin Ordu-Giresun Havalimanı'ndan 3 kat daha maliyetli olduğunu söyledi.

"Güzergahı değiştirelim, tüneller ilave edelim derken projenin maliyeti arttı" diyen Vali Balkanlıoğlu, "Bir milyar belki insanlarımıza çok gelebilir ama eğer bu güzelim doğa katledilmeyecek ise milyonlarca yılda oluşan doğa devam edecek ise milletçe fedakarlığı da yapmamız lazım. Zaten yol 5-10 yıl içerisinde kendini amorti ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Balkanlıoğlu, yolunun hizmete açılmasıyla şehiriçi geçişin 1 saatten 10 dakikaya ineceğini, akaryakıttan ise yılda 26 milyon lira tasarruf sağlanacağını vurguladı.

Ordu'nun milyonlarca yılda oluşan Karadeniz koylarını bünyesinde barındıran yegane il olduğunu belirten Balkanlıoğlu, "Ordu'da orman bütün güzelliğiyle denize sarkıyor. Bir tarafı zümrüt gibi yemyeşil orman, bir tarafı masmavi deniz ve müthiş mücevher gibi koylar var. İlimizde mavi bayrak sahibi 4 tane plaj var. Ordu'dan geçen çevre yolu sahillerden değil de dağların altından tünellerle, viyadüklerle geçiyor. Büyük oranda bu tamamlanmış durumda" şeklinde konuştu.

Balkanlıoğlu, yaklaşık 2 bin metre uzunluğunda 4 viyadük, 4 köprü, 12 adet alt geçit, 4'ü köprülü 6 kavşak, 9 kilometre uzunluğunda çift tüplü 6 tünel bulunan 23 kilometrelik yolun 2016'da tamamlanmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA