Küçük Üretiyor, Büyük Hedefliyor

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 10 yıl önce küçük çaplı başŸladığŸı tatlı su balığŸı avı için olta yemi üretiminde yıllık 300 tona ulaşŸan girişŸimci Hasan Muslu, şŸu anda 4 olan çeşŸidi 14'e çıkararak bu alanda ithalatın önünü kesmeyi hedefliyor.

Genç girişŸimci Muslu, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, mısır ve nişŸasta gibi ürünlerden aslında ucuza mal edilen olta yemlerinin çok pahalıya satılması üzerine 10 yıl önce küçük çaplı üretime başŸladığŸını söyledi.

Olta yemlerinin ithal edildiğŸini ve bunun için ciddi paralar ödendiğŸini öğŸrendiğŸinde çok üzüldüğŸünü aktaran Muslu, 50-100 kilogram ürettiğŸi ilk yıllarında sadece Sındırgı civarında satışŸ yaptığŸını anlattı.

Zamanla Balıkesir'in diğŸer ilçelerinden ve başŸka illerden talep geldiğŸini dile getiren Muslu, şŸöyle konuşŸtu:

"Daha sonra makinelerimi yaptırarak üretimimi artırdım. Yıllık 300 tonluk bir üretim hacmine ulaşŸtım. şžu anda 3 kişŸiye istihdam sağŸlıyorum. İnşŸallah istediklerimi yapabilirsem 2016'da 20 kişŸiye ekmek kapısı açacağŸım. Edirne'den Van'a kadar ülkenin dört bir yanına tatlı su balığŸı avı için olta yemi üretiyorum. şžu anda sadece mısırdan üretiyorum ancak önümüzdeki dönemde çeşŸit artacak. Geçen yıl olta yeminden 45 bin lira vergi ödedim. ǖnümü kesen tek konu da bu. Merdiven altı üretip piyasaya ürün süren çok. 45 bin lira vergi ödemek güzel ama bu alanda vergi veren tek kişŸi olmak üzücü. Bu durum rekabet gücümü zorluyor ama yılmadan yola devam ediyorum."

- "14 bin dolarlık makineyi sanayide ustalara 750 liraya yaptırdım"

Muslu, yıllık 300 ton üretimle ithalatın önünü biraz kesebildiğŸine değŸinerek, halen yurtdışŸından önemli miktarda "boili" denilen yemlerden getirildiğŸi bilgisini verdi.

Avrupa'dan temin edilen bu yemlerin kilogram fiyatının 40 lira civarında olduğŸunu, kendisinin ise bunun yarısından daha azına piyasaya ürün sunduğŸunu belirten Muslu, "boili" üretimi için yeni bir yatırım yaptığŸını kaydetti.

Hedefinin 4 olan olta yemi çeşŸidini 14'e çıkarmak olduğŸuna dikkati çeken Muslu, "ǜrün kalemini artıracağŸım. DışŸarıdan giren her ürünü üreteceğŸim. İçeride iki makine çalışŸıyor. Yeni bir makine yaptırıyorum. YurtdışŸında 14 bin dolara satılan bu makinenin biraz daha gelişŸmişŸini tasarladım ve ilçenin sanayi sitesinde yerli ustalarımıza 750 liraya yaptırdım. 'Niye hibe projelerine başŸvurmuyorsun?' diye soruyorlar. 14 bin dolarlık makineyi alacağŸım, 7 bin dolarını ben, gerisini devlet ödeyecek. Ben 750 liraya yaptırdım" ifadesini kullandı.

Hasan Muslu, ithalatın önünü daha fazla kesmeyi ve tatlı su balığŸı olta yeminde Sındırgı'yı piyasanın merkezi yapmayı hedeflediğŸini söyledi.

Genç girişŸimci, 80 gramlık paketlerde yüz binlerce talep aldığŸını anlatarak, "ǜlkedeki satıcılar ilçeye geliyor, bizimle pazarlık yapıyor. Hazır oltayı da burada üreteceğŸim. LJok küçük 1-2 gramlık ürün üretiyorum ancak bu konudaki hedefim büyük" diye konuşŸtu.

Kaynak: AA