Suriye Sınırına 'Türk Seddi'

Hatay sınırı, kazılan 4 metre derinlikteki hendeğin yanı sıra kaçakçıların "Türk Seddi" olarak adlandırdıkları 2,5 metrelik akordiyon duvarla daha güvenli hale getiriliyor.

Suriye Sınırına 'Türk Seddi'
Suriye Sınırına 'Türk Seddi'
Son günlerde yaşanan terör saldırıları nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi, Suriye sınırında da güvenlik önlemleri artırılıyor.

Hatay 2. Hudut Alay Komutanlığına bağlı Yayladağı 3. Hudut Tabur Komutanlığı ekipleri, başta kaçakçılık olmak üzere tüm yasa dışı giriş-çıkışları önlemek amacıyla Suriye sınırında aldığı tedbirleri genişletti.

Mayıs ayında sınıra 4 metre derinlikte ve 3 metre genişliğinde hendek kazma çalışması başlatan Mehmetçik, çalışmaların 7 kilometrelik bölümünü bitirdi. Hendek kazma çalışmaları devam ederken, sınır hattına akordiyon duvar yapılması kararlaştırıldı.

Yaklaşık 2 kilometrelik bölümü tamamlanan üstü tel örgülü duvarın yapımı için görevliler aralıksız çalışıyor.

Duvar ve hendeğin sınırdaki uygun görülen her noktaya yapılması planlanıyor.

Şu an sınırı geçmek ya da kaçak eşya geçirmek isteyen kişiler, önce 2,5 metrelik üstü tel örgülü duvarla sonra da 4 metre derinlikli hendekle karşılaşıyor. Bu arada sınırda her 50 metrede bir nöbet noktası bulunuyor. Askeri araçlar, sınır hattında gece-gündüz devriye atarken, sınır hattındaki kulelerde nöbet tutan asker, sınırı 24 saat boyunca gelişmiş teknolojik cihazlarla izliyor.

Türk askeri ayrıca sınır hattını daha iyi görmek için mevzi ve gözetleme kuleleri arasında ağaç ve çalı temizliği de yaparken, sınırdaki bazı stratejik noktalara da gece görüşlü kamera yerleştiriyor.

Bir ayda 13 bin kişi yakalandı


Alınan önlemler karşısında çaresiz kalan kaçakçıların, yapımı süren akordiyon duvarı 'Türk Seddi' olarak adlandırdığı belirtiliyor.

Sınırdan yasa dışı giriş çıkış yapmaya çalışan kişiler, sınırı kolaylıkla geçemediği için asker tarafından yakalanıyor.

Alınan güvenlik önlemleri neticesinde sınırda önemli başarı sağlayan hudut birlikleri, son bir ayda Türkiye'ye yasa dışı giriş-çıkış yapmaya çalışan yaklaşık 13 bin kişiyi yakaladı.
Kaynak: AA