Mehteran Takımı Eşliğinde Sünnet Geleneği

Edirne'de roman aile, oğlunu sünnet ettirmeden önce Edirne Valiliği Mehteran Takımı eşliğinde kentin caddelerinde dolaştırdı.

Mehteran Takımı Eşliğinde Sünnet Geleneği
Ailenin yakınları faytonla konvoy oluştururken, kıspet giyen iki pehlivan da sünnet çocuğuna eşlik etti.

Geleneksel kıyafet giydirilen sünnet çocuğu at üzerinde kentin caddelerinde geçerek vatandaşları selamladı, ardından tarihi Sokullu Hamamı'na yıkanması için getirildi.

Sünnet çocuğu ve ailenin yakınları davul zurna eşliğinde oynadıktan sonra hamama girdi.

Baba Cem Ralto, AA muhabirine yaptığı açıklamada, romanlar olarak tarihi değerleri yaşattıklarını söyledi.

Mehter takımı, fayton, at ve pehlivanlar ile Osmanlı geleneklerini canlandırdıklarını belirten Ralto, "Roman milletinin aşkı Osmanlı Devleti'ne olan aşkı ölse de bitmeyecek. Valimiz, emniyet müdürümüz, belediye başkanımız bizim gibi sünnet düğünü yapmak isteyen arkadaşlarımıza destek verirlerse çok seviniriz. Gelenekleri devam ettirmek istiyoruz. Oğlumuzun adını 11 yıl sonra dünyaya gelmesinden dolayı Zorbey koyduk. Her şeyimiz o bizim. Allah herkese nasip etsin böyle güzel günleri" diye konuştu.

Sünnet olan Zorbey Ralto ise babasının kendisi için düzenlediği organizasyonu çok beğendiğini söyledi. Edirne'nin caddelerinde at üzerinde ilk defa geçtiğini dile getiren Ralto, "Ben de büyüyünce oğlum olursa aynı geleneği ona yapacağım" dedi.

-"Romanlar Osmanlı adetlerini yaşatıyor"

Roman Dernekleri Federasyon Genel Başkanı Erdem Güyümgüler de romanların Osmanlı adetlerini yaşattığını kaydetti.

Tarihi adetleri günümüzdeki etkinliklerde toplumun yaşam biçimine uygulamaya çalıştıklarını anlatan Güyümgüler, şöyle devam etti:

"Düğünlerimizden öne hamam geleneğini devam ettiriyoruz. Sünnet çocuğumuz evinden hamama getirilirken mehteran takımı, pehlivanlar ve atlarla oluşturulan kortej eşlinde caddelerden geçiş yapıyor. Bu etkinliğimiz vatandaşların çok hoşuna gitti. Tarihi yaşatmak adına tüm vatandaşların bu tür gelenekleri yapmasını dileriz. Biz roman vatandaşlar olarak bu gelenekleri yaşatmaya çalışıyoruz."

Kaynak: AA