Vatandaşlara Sıcak Hava Uyarısı

Havza Toplum Sağlı Merkezi Hekimi Fatih Zengin, aşırı sıcakların yol açabileceği çeşitli sağlık problemleri konusunda vatandaşları uyardı.

Vatandaşlara Sıcak Hava Uyarısı
Zengin, yaptığı açıklamada, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını belirtti.

Normalde terlemeyle vücut ısısının dengede tutulmaya çalışıldığını ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayacağını ifade eden Zengin, şunları söyledi:

"Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, 4 yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalığı olanlar sürekli ilaç kullanan kişiler, özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur."

Zengin, günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arası mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması, özellikle tarlada hasat işleriyle uğraşan ve dışarıda çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir" dedi.

Kaynak: AA