Mahallede Kanserden Ölen Artınca Araştırma İstediler

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki 200 nüfuslu mahallelerinde son 10 yılda 50'den fazla kanserden ölüm vakası görüldüğünü iddia eden vatandaşlar, konunun ilgili kurumlarca araştırılmasını istedi.

Mahallede Kanserden Ölen Artınca Araştırma İstediler
Güvem Mahallesi Muhtarı Necdet Ak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahalledeki 90 hanede 200 kişinin yaşadığını söyledi.

Ağaçların, bitkilerin beyaz bir tozla kaplı olduğunu ve bu durumun kendilerini etkilediğini belirten Ak, "Son yıllarda mahallemizden ölenlerin yüzde 90'ı, kanserden hayatını kaybetti. Mahallemizde son 10 yılda 50'den fazla insanımızı kanserden kaybettik. Bunların büyük bölümünde akciğer ve akciğer zarı kanseri rahatsızlığı vardı. Bu durum raporlarla da teyit edildi" dedi.

Ak, kanser vakalarının, asbest olduğunu tahmin ettikleri beyaz bir tozdan kaynaklandığını savundu.

Son olarak iki gün önce yine kanserden kaybettikleri bir mahalle sakininin cenazesini defnettiklerini bildiren Ak, şöyle devam etti:

"Köyümüzde mermer ocaklarının yoğun çalışmaları ve yolumuzun asfalt olmaması nedeniyle toza boğuluyoruz. Nefes almakta zorlanıyoruz. Kahveden ve camiden çıkanlar çok etkileniyor. Yerdeki asbestin havaya karışarak insanlara tesir ettiğini düşünüyoruz. Mahallemizdeki kanser vakaları, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin de dikkatini çekti. Bu durumun bakanlığın da dikkatini çekmesinin ardından, bizi çağırıp asbest konusunda bilgilendirdiler. Bize bilgi verildi ve broşürler dağıtıldı. Sonrasında da bunu araştırmak için Uludağ Üniversitesinden ekip gelerek, evlerden numune aldı. Ancak sonuçla ilgili bize bilgi verilmedi. Konunun iyice araştırılmasını istiyoruz."

Eskiden evlerin boyanmasında asbest olarak adlandırılan "ak toprak"tan yararlanıldığını dile getiren Ak, şimdilerde bu malzemenin kullanılmadığını belirtti.

Mahalle sakinlerinden Ramazan Şen de birkaç gün önce 37 yaşındaki eşini kanser nedeniyle kaybettiğini anlattı.

İlgili kurumların konuyu ele almasını isteyen Şen, "Kiminin babası, kiminin annesi, benim ise 37 yaşındaki eşim gitti. Artık belediye ve bakanlıktan bu konu için gereğini yapmalarını istiyoruz" diye konuştu.

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise konunun araştırılacağını kaydetti.

Kaynak: AA