Bakan Eker Açıklaması 'Ipard 2 Yaklaşık 3 Milyar Liralık Yeni Bir Hibe Başlıyor'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, IPARD 2 kapsamında yeni yatırım alanları getirdiklerini belirterek, “ “Eylül ayında başlatmayı planladığımız IPARD 2’den yaklaşık 3 milyar liralık yeni bir hibe başlıyor. Yüzde 50 üzerinden hesaplarsak, 6 milyar liralık bir yatırım demektir. Türkiye 6 milyar lira bir yatırımı planlıyor. Hibe oranı yüzde 60’a çıkarılıyor” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nda (TKDK) göreve yeni başlayan 174 personel ile toplantı gerçekleştirdi.

TKDK Dursun Çolak Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı da tarım sektörünü önde tutuklarını belirten Bakan Eker, “Çok fazla disiplinlerin ortak çalışmasıyla, geliştirilmesi ile ele aldık. Günlük bakış açısıyla değil, uzun bir derinlikte bakış açısı getirmeye çalıştık. Tarımın ekoloji, biyoloji ve ekonominin de keşişim noktası olarak belirlememek gerekir” diye konuştu.

52 çeşit yeni destek başladıklarını kaydeden Bakan Eker, “İlk defa bizim başlattığımız tarımda, hayvancılık da destekleme başlattık. Destekleme ilişkilerini verimlilikle eş hale getirdik. Destekleme miktarını 5 kattan fazla arttırdık. Çiftçinin cebine 7,5 milyar nakit olarak girdi” ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak tarım ve hayvancılık da yaptıkları çalışmaları anlatan Bakan Eker, IPARD 1 ile bugüne kadar 14 çağrıya çıkıldığını söyledi.

Eker, “2011 Temmuz’undan bugüne toplam yatırım 4,7 milyar lira olan 10 binin üzerinde proje ile sözleşme imzalandı. 2,6 milyar lira bu projelere hibe sağlıyoruz. Bunun da 1,6 milyar lirası ödendi. Her hangi bir sıkıntı söz konusu değil. IPARD 2 yeni bir yatırım alanı daha getiriyoruz. Yenilenebilir enerji de yine destekleme başlıkları içerisine giriyor. Eylül ayında başlatmayı planladığımız IPARD 2’den yaklaşık 3 milyar liralık yeni bir hibe başlıyor. Yüzde 50 üzerinden hesaplarsak, 6 milyar liralık bir yatırım demektir. Türkiye 6 milyar lira bir yatırımı planlıyor. Hibe oranı yüzde 60’a çıkarılıyor” şeklinde konuştu.

Toplam da bu yatımlar nedeniyle 60 bin kişiye istihdam sağlandığını kaydeden Bakan Eker, “Genç nüfusun istihdam ihtiyacı var. Türkiye’nin büyümesi için yatırımın olması lazım. O yatırımla da genç nüfus istihdam yapmasını sağlayacak. Yeni başlayan 174 personelimizin 31’i merkez de Ankara’da diğer 143’ü il koordinatörlüklerinde istihdam edilecek. Yüzde 70’i 30 yaşın altında” diye konuştu.

Açıklamalarının ardından Bakan Eker, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, ‘ TKDK’nın 81 ilde faaliyet göstereceği yönünde bilgiler vardı. Son gelişmeler nedir?’ sorusuna Bakan Eker, “Kurumsal olarak 42 tane bunu il de kurduk. Ger kalan 39 il ilgili bu sene yeni bir proje başlattık. 39 vilayet ile 42 arasındaki farkı asgariye indirecek şekilde programa aldık. 81 ile çıkarmak tek başına bizim karar vereceğimiz bir şey değil. Bizim 2006’da 81 il de yaptığımız bir projemiz vardı. Şimdi o proje de 39 vilayetin şartlarını daha iyi noktaya taşımak suretiyle ikisini eşitleme noktasına taşıyacak bir çaba içerisindeyiz. Onu da başlattık" diye cevapladı.
Kaynak: İHA