Talas Ve Kocasinan'da % 100 Ekolojik Pazar Açılıyor

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin yerel yönetimlerle kurduğu yüzde 100 Ekolojik Pazarlardan Kayseri Kocasinan yüzde 100 Ekolojik Pazarı 2 Ağustos Pazar günü; Talas % 100 Ekolojik Pazar ise 29 Temmuz Çarşamba günü tekrar hizmet vermeye başlayacak.

Talas Ve Kocasinan'da % 100 Ekolojik Pazar Açılıyor
Sezonluk olarak açılan iki organik pazar ile öncü il olma misyonunu sürdüren Kayseri, İstanbul ve İzmir’den sonra en çok organik pazarı olan üçüncü il olma özelliğini Ankara ile paylaşmış oluyor. Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü’ projesi kapsamında üretime başlayan üreticilerin ürünlerinin pazarlanması için 2 sene önce Kayseri Kocasinan Belediyesi % 100 Ekolojik Pazar’ın açılışını gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl da gene Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği’nin çabaları ile Kayseri, ikinci % 100 Ekolojik Pazarı’na Talas Belediyesi ortaklığı ile kavuştu. Yapılan açıklamada, “Kayseri Talas ve Kocasinan Belediyeleri, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği ve Kayseri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü işbirliği ile bir yıl ara ile açılan iki % 100 Ekolojik Pazar, üreticinin de tüketicinin de yüzünü güldürdü. İki pazarda geçtiğimiz yıl toplam 190 bin kilogram sebze-meyve satıldı.

Kayseri’de 2015 yılı itibariyle, ilgili proje kapsamında 70 üretici ile 2 bin 247 dekara çıkarılan alanda organik tarım üretimi yapılıyor. Pazarlara katılan üretici sayısı 46; pazarda satışa sunulan ürün çeşidi ise 40’a ulaştı. Bu sene 3. sezonunu gerçekleştireceğimiz Kocasinan % 100 Ekolojik Pazar, Pazar günleri; 2. sezonunu gerçekleştireceğimiz Talas % 100 Ekolojik Pazar da Çarşamba günleri hizmet verecek. İki pazarın da Kasım ayı içinde, geçen yıl olduğu gibi, kapanması planlanıyor. Organik (ekolojik) ürün; tohumdan hasada, hasattan son kullanıcıya ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında insana ve ekosisteme zararlı hiçbir kimyasal girdi, katkı maddesi ve yöntem kullanılmadan üretilen kontrollü ve sertifikalı ürünlerdir. Organik tarım ise kanun ve yönetmeliklerce tanımlı şartlar dahilinde tüm süreçte izlenebilirliğin sağlandığı, her bir verinin kayıt altına alındığı bir tarım metodudur. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği için ekolojik pazarlar ekolojik yaşam/doğayla barışık yaşam felsefesini ve kültürünü paylaşma ve yaygınlaştırma alanlarıdır. % 100 Ekolojik Pazarlar’a gelen ürünlerin sertifikaları ve ekleri, ürün sertifikaları, faturaları, miktarları ve etiketlerinin kontrolü, haftalık sertifika kuruluşu iletişimleri, kayıt, veri paylaşımının yanı sıra düzenli olarak da zirai ilaç kalıntı analizleri yapılmaktadır. Türkiye’de organik pazarların açılmasına öncülük eden Buğday Derneği % 100 Ekolojik Pazar marka ve standartları altında açılan ekolojik pazarlar, İstanbul’da Bakırköy, Şişli, Kartal, Beylikdüzü ve Küçükçekmece; Balıkesir’de, Burhaniye ve Kayseri’deki Kocasinan ve Talas ekolojik pazarları ile 8’i bulmuştur. Kayseri’de yürütülen proje kapsamında açılan %100 ekolojik pazarların tüm Türkiye dahilinde, belediyelere örnek teşkil etmesini umuyor, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak bu projelerin paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz” denildi.
Kaynak: İHA