ICOM Uluslararası Müzecilik Çalıştayı'nın Ardından

Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Uluslararası Müzecilik Çalıştayı'nın Türkiye müzeciliğinin uluslararası alana açılması açısından ciddi bir yanı olduğunu söyledi.

ICOM Uluslararası Müzecilik Çalıştayı'nın Ardından
Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı çalıştayla ilgili AA muhabirine konuşan Koçan, çalıştayın Türkiye'nin kültürel merkez olması açısından ciddi görevi olduğunu belirterek, "Türkiye müzeciliğinin uluslararası alana açılması açısından ciddi bir yanı var. Bizim Baksı açısından da uluslararası ilişkileri çok ciddi bir biçimde geliştirdi" dedi.

Koçan, Uluslararası Müzecilik Konseyi Toplantısı'nın üst başlığının "Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Bölgesel Müzeler" olduğunu ifade ederek, "Bu başlıkta 17 yabancı katılımcı vardı, 35 dolayında da yerli katılımcı vardı. Bu başlıklar yerel kültür ve müze, yerel kültürel değerlerin müze aracılığıyla ekonomiye kazandırılması üstünden giden bu yerelllik ve evrensellik soronlarını tartışan bir toplantı gerçekleştirildi" diye konuştu.

Baksı Müzesi'nde gerçekleştirilen 2 günlük çalıştaya birçok ülkedan katılım olduğunu söyeyen Koçan, "Bu toplantı ICOM Avrupa, ICOM Güney Avrupa, Uluslararası Sanat Kuruluşları Birliği, ICOM Türkiye, ICOM Azerbaycan, ICOM Yunanistan gibi kuruluşlar ev sahipliği yaptığı yada yönetimini üstlendiği bir yapıydı bu. Bu toplantılarda verilen bildiriler ve sonuç tartışmaları bir kitap halinde 2 ay içerisinde yayınlanacak. İngilizce ve Türkçe nüshaları olacak bu çalıştayın" ifadesini kullandı.

Koçan, çalıştayın Türkiye müzeciliğinin uluslararası alana açılması açısından ciddi bir yanı olduğuna vurgu yaparak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin kültürel merkez olması açısından ciddi bir görevi olduğunu düşünüyorum. Bunun aynı zamanda müzeciler açısından ciddi bir birikim sağladığını düşünüyorum ve Türkiye müzeciliğinin uluslararası alana açılması açısından ciddi bir yanı var. Bizim Baksı açısından da uluslararası ilişkileri çok ciddi bir biçimde geliştirdi. Yani burada çok sayıda müzeden işbirliği konusunda teklifler aldık. Önümüzdeki yıllar içerisinde bu teklifleri değerlendirerek ciddi bir iş yapacağız. Neredeyse Zagreb Müzesi ile anlaşma noktasına vardık. Bizim buradaki şifa tasları ve koruyucu olarak Ashab-ı Kehf'ler ve Şahmaran'lardan oluşan bir paket yapacağız ve onlara götüreceğiz, onlar bize bir sergi getirecek. İtalya, Yunanistan da çok arzulu bu konuda. Umut ediyorum ki önümüzdeki yıllarda bu uluslararası sergilerle uluslararası yolculuğumuz ciddi bir miktarda devam etmiş olacak."

Kaynak: AA