Sokakta Bulundu, K-9 Timi'nin Göz Bebeği Oldu

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından 6 aylık yavruyken sokakta bulunup kurtarılan Dora isimli köpek, aldığı 2 yıllık eğitimin ardından, arama kurtarma çalışmalarında kullanılan yetenekli bir K-9 köpeği haline geldi.

Sokakta Bulundu, K-9 Timi'nin Göz Bebeği Oldu
Ankara İtfaiyesi K-9 Arama Kurtarma Timi tarafından özel eğitimlerden geçerek yetiştirilen Dora, Ankara İtfaiyesi’nin Van Depremi’nde görev alan ödüllü K-9 köpekleri Pasha ve Chivas ile aynı tatbikata katılarak tam not aldı. Ankara İtfaiyesi’nin daha önce gerçekleştirdiği arama kurtarma çalışmalarına da katılan Dora, tatbikatta verilen görevi hızlı şekilde yerine getirerek, göreve her zaman hazır olduğunu eğiticilerine gösterdi.

BİRBİRLERİYLE YARIŞTILAR

İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı K-9 Arama Kurtarma Timi tarafından yapılan tatbikatta, önce Pasha ve Şivas, enkaz altında arama kurtarma görevi gerçekleştirdi. Hız konusunda birbirleriyle yarışan K-9 köpekleri göz doldurdu.

Tatbikat alanında enkaz altında hazırlanan bölüme, temsili olarak bir itfaiyeci konumlandırıldı. Ayrı ayrı arama yaptırılan beyaz saf labrador Pasha ve kurt köpeği Chivas, çok hızlı şekilde hedefine ulaşarak tecrübelerini konuşturdu. Pasha ve Chivas’ın, enkaz altında hayatta kalan insanlara yoğunlaştığına dikkat çeken eğitimciler, verdikleri tepkilerden, enkaz altındaki kişinin canlı olup olmadığının da anlaşıldığını söylediler.

Pasha ve Chivas’ın ardından, labrador ve pitbull kırması Dora’ya ise geniş arazide kaybolan kişiyi bulma görevi verildi.

Tatbikat alanında bulunan geniş arazide ağacın arkasına saklanan bir çocuk ile bir itfaiye görevlisinin izini süren Dora, görevi başarıyla tamamladı. Dora’nın, eşyası kendisine koklatılan kişiye kilitlendiğini belirten eğitimciler, güçlü yapısı ve çevikliği sayesinde de yorulmadan saatlerce hızlı arama yapabildiğini ifade ettiler.

-DORA, PASHA VE CHİVAS’IN YOLUNDA

Ankara İtfaiyesi’nde, enkaz arama kurtarma konusunda kendini kanıtlamış K-9 köpekleri bulunduğunu belirten uzman eğitimci Dinçer Gülbağ, “Pasha ve Chivas, Van Depremi’nde görev aldı ve hayat kurtardı. Ayrıca uluslararası yarışmalarda derece aldılar. Dora da çok yetenekli, iyi yetişiyor” dedi.

İtfaiye Dairesi Başkanlığı K-9 köpeklerinin bakım ve eğitimini kendilerinin gerçekleştirdiklerini ifade eden eğitimci Gülbağ, sözlerine şöyle devam etti:

“Dora’yı 6 aylıkken sokakta bulduk. Yardıma muhtaçtı. 2 yıllık eğitimin ardından arazi ve ormanda arama kurtarma, iz sürme konusunda uzman hale geldi. İtfaiyemizde bu alanda köpeğimiz yoktu. Bu köpekler dışarıdan alınsa, fiyatı 20-25 bin TL civarında. Biz kendimiz yetiştirdik. Dora, IRO Arama Kurtarma Sınavı’ndan derece aldı. Polatlı ilçesinde Sakarya Nehri kıyısında yaşanan bir olay sonrası da arama kurtarma çalışmasına katıldı.

Kaynak: İHA