Ahşap Oymacılığının Püf Noktası 'Sabır'

Tokat'ın Turhal ilçesinde yaşayan 67 yaşındaki ahşap oymacılığı ustası İhsan Genç, 45 yıldır sabırla minber, mihrap ve camilerdeki diğer eşyalara şekil vererek sanatını sergiliyor.

Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, askerden geldikten sonra "hobi" olarak başladığı oymacılığı sonradan meslek edindiğini söyleyerek, şimdilerde çok az kişi tarafından yürütüldüğünü belirttiği ahşap oymacılığı sanatının yeniden canlandırılması gerektiğini söyledi.

Yeni neslin sabırsızlıkları yüzünden mesleği yapamadığını dile getiren Genç, "Son dönemlerde ahşaba dönüş var. Her şey denendi. Ahşabın en güzel olduğunu herkes anladı. Ama ilgi çok zayıf. Bu mesleğin kaybolması beni üzüyor. Şimdi çırak yok. Sabır azaldığı için 'ben bunu yapamam' diyor. Sabretmiyor. Sabır ister bu iş. Yatırım yapacaksın, sabır yatırımı yapacaksın. Para konusu en sonra. Çocuklar daha işe başlamadan 'kaç para vereceksin' diyorlar. Önce altın bileziği takacaksın ondan sonra para" diye konuştu.

İhsan Genç, el sanatlarıyla uğraşmanın insana zevk verdiğini belirterek, "İyi ki bir sanatım var diyorum. Gurur duyuyorum yani" dedi.

Ahşap oymacılığı sanatıyla uğraşmayı düşünenlere tavsiyelerde de bulunan Genç, "Sabırlı olsunlar, güzel şeyler üretsinler. Kalıcı bir şeyler yapsınlar. Yani Osmanlı hep kendisi için yapmadı. O zamanlardan yapılan şeyler halen günümüzde yaşıyor" ifadesini kullandı.

Oyduğu her ahşabı bir katalogda toplamayı hayal ettiğini ancak yıllardır bunu yapamadığını söyleyen Genç, "Köprüler, minberler, mihraplar, camiler. Bunların hepsi emekle oluyor. Bunları katalogda toplamak istiyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA