DTÖ'den Arjantin Lehine Karar

Arjantin'den ABD'ye sığır eti ithalatına yönelik getirilen kısıtlamalar konusunda Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) anlaşmazlık mahkemesinde iki yıldır devam eden davada kazanan taraf Arjantin oldu.

Arjantin'in resmi haber ajansı Telam'da yer alan habere göre, DTÖ tahkim kurulu tarafından yayımlanan raporda, ABD'nin Arjantin'den gelen taze dondurulmuş sığır etine uyguladığı kısıtlamaların kurumun sağlık önlemleri anlaşmasına uygun olmadığı açıklandı.

ABD yönetiminin ise haziran ayının başlarında Arjantin'in güneyindeki Patagonya bölgesinden gelen sığır eti girişine izin vererek 14 yıldır süren yasağı zaten kaldırdığı ifade ediliyor.

Arjantin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin kısıtlamaları kaldıracağını ilan ettiği ancak Kanada, Kore, Japonya ve diğer DTÖ üyelerinin de "haksız" şekilde uyguladığı bu kısıtlamaların kaldırılması için ABD'den olumlu bir açıklama beklediği vurgulandı.

Arjantin Ekonomi ve Dışişleri Bakanlıklarının beklentilerine göre, pazarın etkin bir şekilde yeniden açılmasıyla kısa dönemde Arjantin'den ABD'ye 280 milyon dolarlık et ihraç edilebileceği belirtildi.

Arjantin'e yönelik kısıtlamalar, 2001 yılında şap hastalığının büyükbaş hayvanlarda yayılmasını engellemek için yürürlüğe konulmuştu.

Kaynak: AA