İran İle Nükleer Müzakereler

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi, ülkesinin 5+1 ülkeleri ile yürüttüğü ve anlaşmayla sonuçlanan nükleer müzakereler sırasında İran'da tutuklu bulunan Amerikan vatandaşlarının durumunun da görüşüldüğünü söyledi.

Arakçi, Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, nükleer müzakereler sırasında Amerikalı yetkililerle nükleer program dışında konuların da görüşülüp görüşülmediği sorusunu yanıtladı.

Arakçi, müzakereler süresince nükleer mesele dışında herhangi bir konuyu görüşmediklerini ancak sadece tutuklu bulunan Amerikalı ve İranlıların durumunun "insani nedenlerle" gündeme geldiğini ifade etti. Arakçi, "Nükleer anlaşmanın uygulanmasından sonra tarafların diğer konuları da müzakere etmeleri ihtimal dahilinde" dedi ve bu konuda gelecekte liderler tarafından ulusal çıkarlara göre karar verilmesi gerektiğini ifade etti.

İran ile ABD arasındaki nükleer müzakerelerde daha önce de taraflar arasında İran'da tutuklu bulunan Amerikan vatandaşlarının durumunun görüşüldüğü öne sürülmüş ancak bu iddia İranlı yetkililer tarafından birçok kez yalanlanmıştı.

Amerikan gazetesi Washington Post'un muhabiri Jason Rızaiyan ve ABD ordusu mensubu Emir Hikmeti casusluk suçlamasıyla İran'da tutuklu bulunuyor.

Kaynak: AA