Ambargo Kalktı, Torbalı İran Yolcusu

Batı ile nükleer anlaşma imzalayan İran’da ambargonun kalkması ile oluşan 100 milyar dolarlık ticaret hacmi için ilk harekete geçen Torbalı Ticaret Odası (TTO) oldu. Kasım ayında Tahran, Tebriz ve İsfahan ticaret odalarıyla ikili görüşmeler yapacak TTO’nun Başkanı Abdulvahap Olgun, “İran, Türkiye’nin dış ticareti için bir fırsat” dedi.

Ambargo Kalktı, Torbalı İran Yolcusu
Rusya’nın Avrupa Birliği’ne uyguladığı ambargo sonrası Moskova ve St. Petersburg’a çıkarma yapan Torbalı Ticaret Odası (TTO) şimdi de İran’a iş gezisi yapmaya hazırlanıyor. Batı ile nükleer program konusunda anlaşma sağlayan ve ambargonun kalkması beklenen İran’a Kasım ayında çıkarma yapmayı planlayan Torbalı Ticaret Odası; Tahran, Tebriz ve İsfahan’a 5 günlük bir gezi düzenleyecek. TTO, Türk büyükelçilikleri ve Ticari ataşelikler ile program yapma için görüşmelere başladı.

“KUZEY IRAK’TA GEÇ KALDIK”

İran’a ambargonun kalkmasıyla oluşacak 100 milyar dolarlık gelirden pay almak için geç kalınmaması gerektiğini ifade eden TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, “Ticaret yaptığımız ülkeler arasında İran 10. sırada yer alıyor. Ambargo sonrası birinci sıraya gelmesi muhtemeldir. Kimya, otomotiv yan sanayi ve gıdada ciddi bir ticaret hacmi var. 2014 yılında 13,7 milyar dolar olan iki ülke arasında ticaret hacminin iki yıl içerisinde 30 milyar dolara yükseltme hedefi var. Geçmişte burnumuzun dibindeki Kuzey Irak pazarına girmekte geç kaldık. Batı, bizden önce yerini aldı. Şimdi Almanya’dan sonra en büyük ihracatımız Kuzey Irak’la. İran ile oluşan fırsat, beraberinde riskleri barındırıyor. Çünkü İran ekonomisi, nüfusu, enerji kaynakları ve potansiyeli ile bize rakip olabilir. Onun için çok akılcı politikalar üretmeliyiz. Ortadoğu’daki gelişmeler ticaretimizi olumsuz etkiledi, İran bizim için bir fırsat olabilir” dedi.

Kaynak: İHA