CHP'li Vekiller Suriye Sınırında Barış Güvercini Uçurdu

CHP Hatay, Adana ve İçel milletvekilleri, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Suriye sınırında barış güvercini uçurdu.

CHP'li Vekiller Suriye Sınırında Barış Güvercini Uçurdu
CHP Hatay Milletvekilleri Hilmi Yarayıcı, Mevlüt Dudu, Serkan Topal, Birol Ertem, Adana Milletvekili Avukat Elif Doğan Türkmen, İbrahim Özdiş, İçel Milletvekili Hüseyin Çamak, CHP il ve ilçe başkanları, yönetim kurulu üyeleri Reyhanlı’nın Bükülmez mahallesindeki Suriye sınırına geldi.

Burada görevli hudut komutanı, guruba, sınırın diğer tarafında zaman zaman çatışmalar olduğunu güvenlikleri nedeniyle daha fazla ileriye gitmelerinin sakıncalı olduğunu söyledi.

Milletvekilleri, Suriye’nin Atme kampı karşısında bulunan sınıra 100 metre mesafede basın açıklamalarını yaparak barış güvercinlerini uçurdu.

CHP milletvekilleri adına açıklama yapan Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, “Bugün bizi burada toplayan şey öncelikle barış ve kardeşliğe olan inancımız ve bu uğurda sürdürdüğümüz mücadelemizdir. Çok uzakta değil, bu sınırın hemen ardında halen kardeşlerimiz öldürülmekte insanlar topraklarından edilmekte çoluk çocuk demeden göçe zorlanmaktadır. Akan kan kanımız, düşen can canımızdır. Barışa ve kardeşliğe gönül vermiş olan bizler, bu kirli oyunların ve ilişkilerin önüne set çekeceğimize ve yaşadığımız sürece daha fazla kan dökülmemesi için dişimizle tırnağımızla mücadele edeceğimize buradan bir kez daha söz veriyoruz” dedi.

Dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın savaşın, ölümün, gözyaşı ve yoksulluk demek olduğunu ifade eden Yarayıcı, şöyle konuştu:

"Yüzyıllardır egemenler, kendi çıkarlarını korumak için türlü gerekçelerle savaş çıkarmışlardır. 1. ve 2. paylaşım savaşlarının dehşeti halen hafızalarımızda. Yıllarca savaşın dehşetini yazdık, resmettik, şarkılarımızla kitaplarımızla, tablolarımızla, fotoğraflarımızla filmlerimizle anlattık savaşın yıkım, acı ve ölüm olan gerçek yüzünü. Kimi bahar, kimi kış adıyla ve binlerce insanın canı pahasına yeni rant oluşturulmaya çalışılıyor. Suriye ve Ortadoğu’da yaşananların ‘insani müdahale’ olmadığının farkındayız. Ateş büyüyor ve giderek bizi de içine alıyor. Ne yazık ki, bunun taşeronluğu ülkemize yaptırılıyor."

Yarayıcı, 2011 yılından bu yana uygulanmakta olan Suriye politikasının yakıcı bir sonucu olarak ortaya çıkan ‘Suriyeli sığınmacılar’ sorununun buna bağlı olarak sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik sorunlar, bu gün ülkemizin en önemli sorunları haline geldiğini belirterek şunları söyledi: "Reyhanlı, Cilvegözü ve Niğde saldırıları gibi olayların vatandaşlarımızda 1,5 milyonu aşan insan hareketliliği kontrolü güç, provokasyona ve kullanıma çok uygun bir araca dönebilecekleri endişesi taşımalarına neden olmaktadır. Nitekim sınırlarımızın kevgire döndüğü dünyanın her yerinden gelen IŞİD ve El Nusra gibi katliamcı çete mensuplarının en önemli geçiş güzergahı olması uluslararası medyanın da sürekli dile getirdiği bir konudur."

Yarayıcı, bazı sınırların "insanların yüreklerini, bayram sevinçlerini ve sarılmalarını ikiye böldüğünü" belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye ve Ortadoğu’yu bir kan gölüne çevirmeden bayramlaşmanın, kucaklaşmanın, sevinçlerin yaşandığı bu sınır bugün acılar ve ayrılıklarla bizi kendi insanlarımızdan, kardeş halklardan ayırmaktadır. Kısacası yaşanan ve yaşanacak ölümlerin kanı üzerimize bulaşıyor. Sınırlarımıza dayanan bu savaş ne bizim ne de diğer halkların savaşı değil, halklara karşı bir savaştır. Bu savaşa tanık olmayı ortak olmayı reddediyoruz. Topraklarda kan, dilimizde ağıt istemiyoruz. Ne ülkemizde ne de dünyanın herhangi bir yerinde savaş suçuna ortak olmayacağız. Hem savaşa hayır diyor, hem de sınırın diğer tarafındaki dost ve kardeşlerimize sesleniyor ve bu topraklara barış gelene kadar mücadelemize devam edeceğimize emin olun. Güzel günlerin geleceğine inancımızla onlara buradan barış güvercinlerimizi yolluyoruz.”
Kaynak: İHA